Torna la febra per les lletres del tresor

En les últimes setmanes s'estan fent cues a la porta del Banc d'Espanya a Madrid per a comprar-ne

Cues fora del Banc d'Espanya per a comprar lletres del tresor / À Punt NTC

Sona a producte financer passat de moda, però les lletres del tresor tornen a resultar atractives als xicotets i les xicotetes estalviadores. Fins i tot s'estan veient cues a la porta del Banc d'Espanya a Madrid per a comprar-ne. Aquest dijous, el web del Tresor Públic espanyol ha hagut de parar la seua operativa de compravenda de valors, de manera puntual, davant de l'allau de peticions d'adquisició de deute que ha rebut per part dels particulars. Interés per internet i també al carrer: aquest dijous cues de persones han esperat a les portes del Banc d'Espanya per a comprar lletres del tresor.

L'interés dels inversors minoristes en la compra de deute públic espanyol (sobretot lletres del tresor, però també bons i obligacions), s'ha disparat en els últims mesos davant de l'atractiu interés que ofereixen aquests productes després de l'alça dels tipus d'interés que ha escomés el Banc Central Europeu (BCE). Un interés que supera el que ofereixen els bancs pels seus depòsits.

L'al·luvió de peticions de compra de deute mitjançant el web del Tresor, que el mes de gener ha aconseguit els 400 milions d'euros (en tot el 2022 va ser de 432 milions), ha provocat que l'organisme haja hagut de parar la seua operativa durant una hora durant la passada jornada i aquest dijous.

L'explicació està en la rendibilitat, que supera la dels depòsits, i en el preu, molt més barat que qualsevol altre producte bancari. El rendiment és de vora el 3% en les lletres del tresor a dotze mesos. “Els inversors conservadors troben una alternativa molt bona en les lletres del tresor. Pròximament, veurem que tenen un rendiment del 3% i això ja és un actiu real, protegit per l'estat espanyol. Pareix molt interessant”, explica el professor de Finances d’EDEM, Felip Sánchez. 

Aquest és un dels efectes de la pujada de tipus del Banc Central Europeu per a controlar la inflació. “Si el Banc Central apuja els tipus d’interés, també pugen les lletres”, apunta l’expert. 

Això ha disparat un altre interés, el de moltes persones per aquests actius, tant que fins i tot s'han vist cues a la seu del banc a Madrid quan encara era de nit. Si les lletres del tresor es compren directament a les seus del Banc d'Espanya, no s'han de pagar les comissions que cobren les entitats bancàries per la gestió. Un tràmit que es pot fer també a través del web www.tesoro.es amb el certificat digital o el DNI electrònic. 

També et pot interessar

stats