'Boom' en la compra de Lletres de l'Estat: 5.063 milions adjudicats en sols un dia

L'atractiva rendibilitat del deute públic a curt termini dispara la demanda entre xicotets inversors, que opta per aquests títols per davant dels tradicionals depòsits bancaris

Façana de l Banc d'Espanya, a Madrid
Banc d'Espanya, Madrid / PhotoStk (Shutterstock)

La gran incertesa en què estan immersos els mercats borsaris i la vivenda han tornat a col·locar en primera línia d'atenció el deute de l'Estat. Les successives pujades dels tipus d'interés al crèdit escomeses pel Banc Central Europeu no s'han acabat de traslladar, en termes de rendibilitat, als depòsits bancaris i, davant aquesta situació, són moltes les famílies espanyoles que han trobat en les lletres del Tresor una alternativa on col·locar els estalvis per a obtindre més profit del que aconseguirien si els deixen en el banc.

En plena eufòria inversora, el Banc d'Espanya ha adjudicat fins a 5.063 milions en la subhasta de lletres a un any i sis mesos celebrada aquest dimarts —4.000 i 1.062,7, respectivament—. La comercialització d'aquests bons de deute tindrà un interés mitjà d'un 2,813% per a títols a dotze mesos i del 2,675% per als de mig any. Així, l'interés que es paga pels primers s'ha rebaixat lleugerament —setze punts—, mentre que el del segon ha crescut quasi una dècima.

Segons dades proporcionades pel Tresor, les peticions dels inversors arriben, considerant conjuntament els dos tipus de bons, a 10.190,8 milions d'euros. Un boom autèntic que ha generat problemes d'accés al web de l'entitat i llargues cues en les oficines del Banc d'Espanya per a adquirir les lletres de manera presencial.

L'atractiva rendibilitat que ofereix el deute públic a curt termini ha disparat la demanda de lletres per part dels inversors minoristes, sobretot des de mitjans de 2022, quan els tipus d'interés en l'eurozona van començar a pujar. De fet, la febra per aquests títols està deixant xifres històriques: l'any passat, quan ja començava a notar-se l'augment de l'interés per part de la ciutadania, l'administració hi va col·locar vora 400 milions d'euros. I en el que portem de 2023 quasi es triplica la xifra. Només la setmana passada hi ha hagut sol·licituds per import de 300 milions, en produir-se una allau de sol·licituds.

Des d'aquest dimarts, les persones interessades han de demanar cita per a realitzar els tràmits. Ara mateixa ja no és possible aconseguir-ne fins al 16 de febrer.

També et pot interessar

stats