El Col·legi d'Agents Immobiliaris de València adverteix que "no s'està cobrint el mínim d'obra nova"
El seu portaveu, Vicente Díez, considera que un dels problemes del mercat valencià és la falta de sòl per a construir vivendes noves
La falta de sòl per a construir obra nova és el principal problema del mercat de la vivenda a la Comunitat Valenciana. Ho ha dit en una entrevista en Les notícies del matí el vicepresident i portaveu del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària a València, Vicente Díez: "Sobretot és un problema d'escassesa de vivenda".
El portaveu dels API ha explicat que partim d'una bambolla el 2008 quan es construïen a Espanya 700.000 vivendes i ara se n'estan construint 100.000. "No s'està cobrint el mínim necessari en matèria d'obra nova i eixa és la principal causa del problema".
No s'està cobrint el mínim necessari en matèria d'obra nova i eixa és la principal font del problema, la falta obra nova. És important que el sòl es pose en marxa i es construïsquen vivendes
Per això és important, ha dit, la reforma de la llei del sòl, que la setmana passada el govern espanyol va retirar de l'orde del dia del ple del Congrés en tindre constància que no tenia el suport suficient per a garantir-ne la tramitació. "És important que el sòl es pose en marxa i es construïsquen vivendes".
Una falta de pisos nous que repercuteix en els preus de la vivenda de segona mà, que estan en augment, però que a la Comunitat Valenciana encara no s'ha arribat, ha apuntat Díez, als màxims històrics del 2009. "A València supera els 2.100 euros metre quadrat i a la província està en 1.300 euros, uns preus més normals, que no paren de pujar".
La difícil competència amb l'inversor estranger
Malgrat la pujada de preus, per als inversors estrangers amb alt poder adquisitiu, encara és rendible comprar vivenda a València ciutat i la província d'Alacant, principalment.
"Hi ha un inversor estranger que està comprant perquè València no és de les capitals més cares en l'àmbit europeu o espanyol. Alguns compren per a inversió i altres per a residència temporal o permanent, n'hi ha de tot", ha detallat Díez.
Una realitat que també provoca una distorsió del mercat, ja que generalment són persones amb més poder adquisitiu que les natives, estiren els preus de la vivenda a l'alça.
Els estrangers que venen a comprar o llogar tenen més poder adquisitiu i ho notem en el lloguer, on és molt difícil competir amb nòmines d'estrangers que venen ací perquè teletreballen o d'empreses que es traslladen a València
El portaveu del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària a València ha assenyalat que "els estrangers que venen a comprar o llogar tenen més poder adquisitiu i ho notem en el lloguer, on és molt difícil competir amb nòmines d'estrangers que venen ací perquè teletreballen o d'empreses que es traslladen a València".
Així, ha destacat que "som la tercera capital d'Espanya i la gent ens està descobrint, els estrangers i fan pujar el preu per a llogar i per a la venda".
Al voltant del mercat del lloguer, Díez ha comentat que l'evolució de la llei de l'habitatge estatal que ha complit un any "no ha sigut positiva". En un any en vigor, el preu mitjà del lloguer ha pujat un 13%.
Ja vam dir que esta llei a qui més perjudicava era a l'inquilí perquè no dona seguretat el propietari, a qui li costa posar la vivenda en el mercat. Molts particulars han llevat vivendes del mercat que s'han venut o han passat a un altre tipus de lloguer
"Ja vam dir que esta llei a qui més perjudicava era als inquilins perquè no dona seguretat el propietari, a qui li costa posar la vivenda en el mercat. Hem vist com l'últim any molts particulars han llevat vivendes del mercat que s'han venut o han passat a un altre tipus de lloguer".
En relació amb els pisos turístics, Díez creu que cal ordenar la normativa i posar fre. De tota manera, considera que els pisos turístics en plantes altes no haurien d'existir, però no hi veu problema "en les plantes baixes, ja que no influeixen en el lloguer, perquè són locals comercials que no tenen ús com a vivenda".