L’Ajuntament de València aprova per unanimitat la moratòria a la concessió de llicències d'apartaments turístics

 El regidor d'Urbanisme, Juan Giner, assegura que la mesura anirà acompanyada d’un "ambiciós pla d'inspeccions"

La mesura, anunciada el passat divendres per Maria José Català, ha rebut en el ple de l'Ajuntament el suport de tots els partits
La mesura, anunciada divendres per María José Catalá, ha rebut en el ple de l'Ajuntament el suport de tots els partits / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de maig 2024 - 19:42 Actualitzat: 29 de maig 2024 - 10:07

L’anunciada congelació de llicències durant un any per a nous apartaments turístics en València ja és una realitat. La proposta del grup popular ha sigut aprovada pel ple de l’Ajuntament amb els vots a favor de tots els partits amb representació. 

La moratòria suposarà que, almenys durant un any, l’Ajuntament de València no concedirà més llicències urbanístiques a apartaments turístics ubicats en comunitats de propietaris o baixos comercials. L’esmena proposada pel PSPV, que plantejava que la paralització afectara també les llicències d’edificis complets destinats a allotjament turístic, finalment no ha tirat avant. 

Segons els populars, este període d’un any prorrogable s’emprarà per a desenvolupar una regulació que permeta acabar amb els problemes de convivència que este tipus d’apartaments han generat a la ciutat. Segons Juan Carlos Caballero, portaveu del PP a l'Ajuntament, la mesura permetrà resoldre una problemàtica “que l’anterior equip de govern va ser incapaç” de regular. En eixe sentit, el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, ha assegurat durant el debat que el PP han sigut els únics “que hem posat el cascavell al gat" amb el conflicte dels apartaments turístics, i ha anunciat un "ambiciós pla d'inspeccions”. 

La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha recordat que des de feia "quatre anys intentaven esta moratòria" i ha retret la negativa del PP que en el seu moment va dir que eixa mesura era per a "convertir València en la capital mundial de la turismofòbia". Robles ha subratllat que el mateix informe que els ha traslladat Catalá pocs minuts abans del començament del ple del matí adverteix que un creixement "desbordat i sense límit" d'un turisme "sense qualitat, suposa una creixent conflictivitat i convivència". La representant de Compromís ha incidit que els donen un vot de confiança, però hi estaran "vigilants".

La portaveu del PSPV, Sandra Gómez, s'ha abstingut en la votació de la urgència i ha retret que s'haja passat abans la proposta als mitjans que als grups. La socialista ha assegurat que la moratòria "arriba a 3.500 apartaments tard i es queda coixa" i ha recordat que "fa més d'un any que està preparada en un calaix". S'ha preguntat quan va canviar d'opinió Giner, perquè en el seu moment va dir que no era una opció i calia apostar per inspeccions, i ha assegurat que el 2024 s'han presentat 733 llicències enfront de les 82 presentades en els huit anys del govern anterior.

La Federació de Veïns reclama més aclariments

La mesura s'ha rebut amb cautela. La Federació d'Associacions Veïnals de València (Faavv) considera que la moratòria d'apartaments turístics és "un primer pas necessari" que requereix "més aclariments". A més, defén la necessitat de comptar amb els veïns per a establir un full de ruta que "realment siga efectiu per a detindre l'actual allau de turistificació descontrolada que està fent inhabitable la ciutat, fins al punt d'eliminar la possibilitat d'adquirir o llogar un habitatge per a ús residencial".

També et pot interessar

stats