València deixarà de donar llicències per a apartaments turístics en edificis de veïns i baixos durant un any

L’alcaldessa assegura que “els megacreuers” deixaran d’arribar el 2026, perquè “les ciutats flotants són dolentes”

La mesura cautelar estarà vigent durant un any, prorrogable un altre més / À Punt NTC

Ni una llicència més per a apartaments turístics en comunitats de propietaris o baixos comercials almenys durant un any. És la mesura que aplicarà l’alcaldessa de València, María José Catalá, de manera cautelar i que no descarta prorrogar un any més. La decisió no ha agradat a l'Associació Valenciana d'Habitatges de Lloguer de Curta Estada (Avaec), que ha lamentat que, de tot el sector turístic, la mesura sols s’aplique als apartaments i, a més, s’haja adoptat sense consens amb el sector. Catalá també ha manifestat la seua intenció de limitar el 2026 l’arribada de megacreuers a la ciutat en un fòrum organitzat pel diari Las Provincias

La mesura afectarà el conjunt de la ciutat i s’aprovarà en el ple de dimarts. Inicialment, es tracta d’una mesura que s’implantarà “durant un any prorrogable a un altre per a evitar la proliferació d'aquest fenomen que afecta les grans ciutats”, segons ha concretat Catalá.

Des del seu equip de govern han concretat que eixa suspensió es limitarà als allotjaments d'eixe tipus situats en comunitats de propietaris i en baixos comercials, de manera que quedaran fora els edificis complets d'apartaments turístics, ja que la seua activitat és equiparable a la d'un hotel.

Les mateixes fonts han recordat que el Cabanyal té la seua pròpia regulació i que a Ciutat Vella eixe tipus de llicències està suspés.

Així mateix, l’alcaldessa ha criticat que l’anterior equip de govern no adoptaren prou iniciatives per a evitar l’augment d’estos allotjaments en edificis que tenen el seu propi veïnat. “Compromís i el PSPV-PSOE parlen tots els dies d'apartaments turístics i no van fer res en huit anys”, criticava, més que “un acord per a flexibilitzar les normes i que s'obriren en baixos comercials”. “Si hui València té això és perquè PSPV i Compromís el 2018 ho van permetre”, remarcava.

Des de la patronal dels apartaments turístics, a més de lamentar que el govern valencià adopte la iniciativa sense haver-se reunit amb ells “per a buscar solucions reals i amb la clara intenció de perjudicar-lo per a afavorir altres interessos”, apuntava el president d’Avaec, Eric Sanjaime.

El representant d’esta entitat que agrupa els apartaments turístics ha criticat que la suspensió cautelar de les llicències únicament afecte els pisos i no “els allotjaments hotelers que estan en marxa i que suposen canvis d’ús d'edificis complets”. Avaec recordava que el turisme “no són només els habitatges turístics, sinó també els hotels, els locals d'oci i restauració, o creuers”.

Ens temem que les intencions reals de Català no siguen afavorir la regulació del turisme, sinó els interessos dels hotels Eric Sanjaime - Associació Valenciana d'Habitatges de Lloguer de Curta Estada

Per això, “temem que les intencions reals de Catalá no siguen afavorir la regulació del turisme sinó els interessos dels hotels” ha apuntat Sanjaime, que ha assenyalat les vinculacions del PP amb la patronal hotelera.

En este sentit, el president d’Avaec ha recordat que l'actual consellera de Turisme, Nuria Montes, ha sigut secretària de l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec) abans d'arribar al Consell.

El dirigent de Avaec ha recordat que hui mateix els hotelers han publicat que fan falta 10.000 places per a cobrir la demanda del turisme a València. “Si apliquen una moratòria als pisos d'ús turístic, qui cobrirà eixa demanda?”.

Límit als grans creuers

D'altra banda, quan li han preguntat si el turisme de creuers és bo o dolent per a València, María José Catalá ha respost que "depén del creuer". A continuació, ha afegit "les ciutats flotants són dolentes" i ha avançat que "el 2026 es limitarà la possibilitat que eixos megacreuers vinguen a la ciutat de València".

“L'any 2026 els megacreuers, les ciutats flotants, deixaran de vindre a València", ha ressaltat l'alcaldessa, que ha postil·lat que "els creuers més reduïts, d'una altra mena de perfil i que evidentment generen una riquesa a la ciutat, es mantindran”.

També et pot interessar

stats