Els apartaments turístics a la ciutat de València creixen un 38,6% durant l'últim any

Els partits de l'oposició demanen una moratòria en la concessió de noves llicències, mentre que l'alcaldessa es nega

Els apartaments turístics augmenten a la ciutat de València / À Punt NTC

Els apartaments turístics s'han convertit en un problema per a la ciutat de València: han crescut un 38,6% l'últim any, també en barris perifèrics i l'àrea metropolitana. Per barris, l'increment major s'ha produït especialment a Benicalap, en un 106%; seguit de la Saïdia i Marxalenes, els dos amb un 98%; i els de Rascanya i Torrefiel, amb un 68%, segons les dades facilitades per la Fundació Visit València. Els 10.286 pisos turístics tensionen el preu de la vivenda i fan cada vegada més difícil l'accés a la compra i el lloguer. 

És el que denuncia l'oposició, que assenyala una falta de regulació i permissivitat perquè la vivenda, s'ha convertit en un bé d'inversió. Borja Sanjuán, regidor del PSPV a l'Ajuntament, ha assegurat que viure a València ja "és impossible amb un sou" i ha denunciat que els preus són similars "als de la ciutat de Nova York, la qual cosa és insostenible".

Per la seua banda, Papi Robles, portaveu de Compromís a l'Ajuntament, ha explicat que el perfil de comprador ha canviat. "El 90% dels nous inquilins són persones que venen de fora amb un alt nivell adquisitiu", ha afirmat.

Les dos formacions demanen una regulació dissuasiva, com canvis en el Pla General d'Ordenació Urbanística, que fa vora un any que està paralitzat. "Hem de posar una normativa damunt de la taula per a frenar la proliferació d'apartaments turístics, hem de fer una moratòria", ha reivindicat Robles. De fet, paralitzar les llicències és una reivindicació del veïnat.

Mentrestant, l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, diu que no a esta moratòria, com ja ha plantejat la ciutat de Madrid, però sí que està sobre la taula la revisió del PGOU. "El que no podem fer és que Madrid prenga una decisió fa dos dies, que comporta la modificació d'este pla general, i València la prenga en 24 hores", ha raonat.

L'alcaldessa ha assegurat que els apartaments turístics estan perseguint-se amb un pla d'inspecció. En el primer trimestre de l'any, la policia ha interposat 156 denúncies a apartaments il·legals.

També et pot interessar

stats