Associacions veïnals de València alerten que els apartaments turístics expulsen la gent i el comerç tradicional

Aquest tipus d’allotjaments que ja abunden al centre de la ciutat comencen a proliferar als barris perifèrics

Porta d'una planta baixa reconvertida en apartament turístic a València / À Punt NTC

A la ciutat de València hi ha vora 5.300 apartaments turístics que fins ara es concentraven al centre de la ciutat i al districte marítim, però també s'estan estenent als barris perifèrics. Algunes associacions alerten que això expulsarà el veïnat i el comerç tradicional. És el cas de l’Associació de Veïns de Patraix, barri on han sorgit apartaments turístics d'una manera pràcticament exponencial, segons el president, Toni Pla. 

Patraix és un barri amb un atractiu per a viure-hi, perquè encara conserva l'essència del poble que va ser i el ritme pausat de la perifèria, al mateix temps que està molt prop del centre de la ciutat. Però el viatge cap a la turistificació ha començat, i al moviment de maletes se suma el signe inequívoc: els panys amb contrasenya de moltes façanes.

L'associació veïnal alerta que la proliferació d'apartaments turístics acabarà amb el comerç local perquè la pujada del preu dels baixos comercials expulsarà els negocis de tota la vida. Pla afirma que hi ha plantes baixes que tenen un preu assequible i, al cap de dos mesos, es converteixen en un apartament turístic, i dupliquen o tripliquen el preu. Alerta que això afavorirà que qualsevol comerç que done vida al barri no es puga permetre pagar el lloguer. A més, amb la quantitat de baixos que s’estan convertint en vivendes, no cessen les obres d’adequació al barri. 

No obstant les queixes de les associacions veïnals, la portaveu de l’associació de vivendes de lloguer per a estades curtes, Fátima Galarza, assegura que normalment els baixos que es transformen en apartament turístic són locals que no funcionen, en zones que estan en depressió de comerç.

El cas de Patraix no és aïllat. Els apartaments turístics també han arribat al barri de Montolivet i encenen els ànims d'alguns veïns al barri de Benimaclet, que també denuncien la proliferació d’aquests tipus d’allotjament vacacional.

L'associació de lloguers per a estades curtes diuen que la descentralització dels apartaments turístics és conseqüència de les polítiques restrictives dels barris més tensionats i consideren que aquest tipus de turisme sí que aporta beneficis als barris a què arriba.

També et pot interessar

stats