Montes anuncia la intenció de controlar els apartaments turístics il·legals amb intel·ligència artificial

 La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha avançat que “reorientaran” el bo viatge i treballen ja en la derogació de la taxa turística

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, en la compareixença a les Corts
La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, en la compareixença a les Corts / GVA
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de setembre 2023 - 18:27 Actualitzat: 28 de setembre 2023 - 18:45

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes (PP), ha anunciat aquest dijous de vesprada a les Corts un pla per a acabar amb els allotjaments turístics il·legals que preveu vigilar amb intel·ligència artificial (IA) l'oferta en internet d’aquells habitatges que no estiguen regularitzats.

Montes, que ha tancat les compareixences dels membres del Consell en les Corts per a explicar el full de ruta que seguirà el seu departament, ha advertit que "els allotjaments turístics il·legals són una amenaça" perquè "soscaven la igualtat de condicions en el mercat, causen molèsties al veïnat" i provoquen "la pèrdua de l'oferta d'habitatges disponibles per a residents amb la proliferació de l'economia submergida".

Per això, ha explicat que, en primer lloc, s'actualitzarà el registre de vivendes regularitzades tenint en compte la referència cadastral. A més, els inspectors es valdran de la IA per a detectar els apartaments il·legals, que es comercialitzen en internet principalment. D'aquesta manera, s'utilitzaran bots perquè revisen les 24 hores al dia l'oferta de tal manera que "qualsevol desfasament siga sancionat, tancat i eliminat".

D'una altra banda, Montes —que fins al seu nomenament era secretària de la patronal hotelera Hosbec— ha recalcat que treballen ja en la derogació de la “mal anomenada” taxa turística, que ha definit com un impost “sectari” que exemplifica la "falta de consensos amb el sector, amb els ajuntaments i fins i tot en el si de l'anterior Consell".  Així, ha advertit que amb la imposició del gravamen s'enviava "un missatge molt negatiu als visitants potencials" i ha recalcat que "en un moment en el qual la competència del sector turístic és intensa s’ha de ser molt cautelosos per a no dissuadir-los".

Continuant amb l’àrea de Turisme ha apuntat que “reorientaran” el bo viatge, que s’usarà per a treballar en la desestacionalització de la Comunitat Valenciana i la promoció de les festes locals. També s'ha mostrat disposada a potenciar el turisme de congressos, el de creuers i a “reposicionar” la Comunitat Valenciana en el circuit internacional de grans esdeveniments. 

Pujar el pes de la indústria fins al 20% del PIB

Al llarg de la compareixença, Montes ha fet un repàs també dels objectius a curt i llarg termini en les àrees d’Innovació, Comerç i Indústria. Sobre aquesta última, ha avançat que vol que siga un dels “pilars” del desenvolupament i un dels “motors de creixement” del territori valencià, pujant el seu pes en el producte interior brut (PIB) del 15% actual fins al 20%. 

A més, en línia amb el que han dit els seus companys del Consell, ha defensat l’eliminació de l'impost de successions i donacions, primera mesura de l’actual govern valencià, format pel Partit Popular i Vox. En aquest sentit, ha assegurat que la bonificació del 99% permetrà que els joves emprenedors puguen rebre donacions “pràcticament lliures de tributació que els permetrà posar en marxa un nou negoci o projecte empresarial".

Compromís i PSPV qüestionen l’argumentari de Montes

El diputat de Compromís al parlament valencià, Vicent Marzà, ha retret a la consellera que les seues polítiques anunciades hui estan més del costat de la patronal que de les xicotetes i mitjanes empreses i dels treballadors. “No creu que ha de fer un poc d’autocrítica en el sector? Com pot ser que en les comarques on hi ha més turisme és on hi ha més desigualtats i economia submergida?” li ha preguntat. 

Des del PSPV, el diputat Arcadi España ha reivindicat els resultats del treball fet pel govern del Botànic i ha ironitzat en el fet que Montes admeta la bona marxa dels sectors industrials o turístic. "Tal volta, alguna cosa s'ha fet bé durant aquests anys", ha remarcat. España ha dit que la premsa internacional s'ha fet ressò de l'aliança del PP amb l'extrema dreta i ha recordat que el turisme és sensible i pot veure's afectat per aquests titulars. "Què pensaran a Holanda quan vegen que s'estan llevant carrils bici"?, s'ha preguntat en veu alta.

També et pot interessar

stats