El govern recula 'in extremis' i retira la reforma de la llei del sòl per falta de suport

El principal soci de govern, Sumar, no tenia intenció de votar a favor de la reforma i el PSOE depenia del PP per a tramitar-la

Pisos en construcció a València (arxiu)
La reforma de la llei del sòl haurà d'esperar, després que el govern l'haja retirada per no tindre garantit el suport / Shutterstock
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de maig 2024 - 09:40 Actualitzat: 23 de maig 2024 - 16:05

Reculada in extremis. El govern espanyol ha retirat de l’orde del dia del ple del Congrés, en l’últim moment, el projecte de reforma de la llei del sòl, en tindre constància que no tenia el suport suficient per a garantir-ne la tramitació.

La reforma legislativa estava condicionada pel suport de l’oposició del PP per a tirar avant, ja que el principal soci de govern, Sumar, la rebutjava i no tenia intenció de fer-li costat. La petició de retirar esta proposta arribava a la mesa del Congrés poc després de les huit del matí, una hora abans de l’hora prevista per al debat.

No obstant això, des del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana han justificat la decisió amb l'"inici de la campanya electoral". Així mateix, han assenyalat que han retirat el projecte per a, en un futur, "garantir-ne la tramitació".

Amb esta maniobra, Sánchez intenta evitar una altra derrota parlamentària just a les portes de les eleccions europees, després que el Congrés votara en contra de la llei del proxenetisme. Estava previst que el debat se celebrara a penes unes hores abans de l’inici de la campanya de les europees, esta mitjanit.

El govern, que estava obert a millorar el text en el termini d'esmenes, pretenia amb esta reforma donar seguretat jurídica als plans urbanístics i evitar-ne l'anul·lació total per defectes de forma que són corregibles, a diferència del que ocorre actualment.

Amb esta reforma legislativa també es buscava frenar la proliferació d'aquells que, com sostenen fonts del Ministeri d'Habitatge, s'han especialitzat a recórrer plans d'ordenació des de l'extorsió i l'amenaça si no aconsegueixen el que volen, entre ells despatxos d'advocats.

Tot i el parèntesi en la tramitació que implica la retirada de l’orde del dia de la reforma de la llei del sòl, des del govern espanyol, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha garantit que no s’aparcarà. El ministre ha assegurat, en una entrevista en RNE, que el PSOE tornarà a portar-la al Congrés perquè s'aprove amb un "ampli consens".

Pel que fa a la retirada, Torres ha explicat que, a pesar que s'ha fet una "bona faena", les "dades" traslladaven que "no anava a eixir", en referència al fet que prosperara.

Per la seua banda, la secretària general de Podem, Ione Belarra, s'ha felicitat per haver "parat per tercera vegada" la reforma de la llei del sòl: "Ens alegrem moltíssim, és ja la tercera vegada que Podem aconsegueix parar una reforma que té el nom propi d'Operació Chamartín", en al·lusió a un projecte urbanístic de Madrid.

Des de Compromís també han reaccionat a la maniobra del PSOE de deixar per a més avant la tramitació de la reforma. El diputat al Congrés, Alberto Ibáñez, ha assenyalat que la llei “no millora el dret a la vivenda, empitjora la participació ciutadana i desprotegeix el territori” i, al seu parer, “no la sustenta l’actual majoria”. 

Hem demanat negociar, tenim una proposta Borja Sémper - PP

Des de l’oposició, en les mans de la qual quedava el suport necessari per a tirar avant la reforma, tenint en compte la negativa de Sumar a votar a favor, el portaveu dels populars, Borja Sémper, ha assegurat que el seu partit havia demanat al PSOE "negociar" la reforma de la llei del sòl i ha considerat "sorprenent" que el govern l'haja retirada.

"Hem demanat negociar, tenim una proposta", ha afirmat Sémper en els corredors del Congrés, que ha afegit que la reforma que ha plantejat el Ministeri d'Habitatge els sembla "poc ambiciosa" i que per això volien "parlar-ne i negociar".

També et pot interessar

stats