València i Alacant són dos de les cinc províncies de més dèficit de vivenda per falta de sòl

Un informe del Banc d'Espanya estima que es necessiten 600.000 vivendes fins al 2025

Una obra en construcció
Una obra en construcció / À Punt NTC

El Banc d'Espanya ha posat xifres al problema que hi ha a Espanya. Diu que el quid de la qüestió està en l'oferta o, més ben dit, en la falta d'oferta. Segons l'informe presentat hui, es necessiten 600.000 vivendes fins al 2025. I la primera causa d'este dèficit és la falta de sòl, especialment en cinc províncies: Madrid, Barcelona, Màlaga i a la Comunitat Valenciana, Alacant i València. Altres motius que expliquen la falta d'habitatge són l'increment dels costos de la construcció i les vivendes turístiques, que ja suposen el 10% del mercat del lloguer. 

El Banc d'Espanya planteja com a solucions augmentar l'estoc de vivenda, especialment pública. Això suposaria incrementar en més d'un 150% la producció anual d'habitatge registrada a Espanya i arribar a 1,5 milions de noves vivendes de lloguer social. També suggereix fomentar la col·laboració publicoprivada per a promoure el lloguer i impulsar la rehabilitació i cessió d'habitatges.

Els experts coincideixen en l'anàlisi del Banc d'Espanya. Accedir a una vivenda és difícil: molta demanda i poca oferta. Els tipus d'interés hipotecaris estan pels núvols. Per això creix el mercat de lloguer i es disparen els preus. Com es pot resoldre la quadratura del cercle?

Fernando Cos Gayón, director de la Càtedra d'Habitatge de la Universitat Politècnica de València (UPV), explica que cal aconseguir rebaixar els costos de construcció i desbloquejar més sòl. Però construir vivendes és un procés car i llarg que no poden abordar a soles les administracions públiques. Cal la col·laboració pública i privada. "Els ajuntaments són els que coneixen en profunditat quin sòl tenen i poden posar-lo a disposició del sector privat, que és l'únic que pot, en este moment, fer coses", agrega Cos.

Les vivendes que es construeixen a Espanya són molt exigents pel que fa a la qualitat, i això fa pujar el preu. S'hauria de repensar quin model d'habitatge necessitem. "Caldrà obrir un debat per a veure quins equipaments han de tindre una vivenda social per a millorar la vida de la gent sense que coste 1.200 euros el metre quadrat", considera l'expert universitari.

No obstant això, l'informe del Banc d'Espanya posa de relleu una paradoxa. Falten 600.000 vivendes però hi ha quatre milions d'habitatges buits.

També et pot interessar

stats