Agricultura intensifica els controls en granges de la malaltia hemorràgica epizoòtica pel repunt de casos als Ports i el Maestrat

Onze explotacions de Vilafranca tenen casos confirmats, mentre que a Sant Mateu s’han detectat en cinc explotacions

Els controls dels veterinaris de la Generalitat s'han intensificat davant la detecció de diversos casos en explotacions de les comarques del nord
Els controls dels veterinaris de la Generalitat s'han intensificat davant la detecció de diversos casos en explotacions de les comarques del nord / Europa Press

La Conselleria d'Agricultura i Ramaderia ha intensificat els controls per a identificar la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE), coneguda com a malaltia hemorràgica del cérvol, a les explotacions de bestiar boví. Des del departament asseguren que la situació de la malaltia, que només afecta els animals, està “sota control” i sols hi ha “un reduït nombre” de casos positius en diverses granges de les comarques del nord.

No obstant això, la directora general de Producció Agrícola i Ramadera, Leticia Sanchiz, ha garantit que si la situació de l’MHE empitjora greument, la Conselleria d'Agricultura estudiarà aprovar una línia d'ajudes per als ramaders afectats.

Segons les dades facilitades per Agricultura, a Vilafranca (Ports) hi ha onze explotacions confirmades amb casos d’MHE. Es comptabilitzen dues morts d’animals amb aquesta malaltia, mentre que altres díhuit han mort amb la sospita clínica de tindre-la, però sense confirmació. En els últims dies els tècnics de la conselleria han pres mostres en tres explotacions més, de les quals s’esperen els resultats.

D’altra banda, a Sant Mateu (Baix Maestrat) hi ha cinc explotacions de boví diagnosticades, amb nou morts confirmades, segons consta en el balanç de la Generalitat. Així mateix, a l'Alcalatén s’han pres mostres en una altra explotació, però per ara no s’han confirmat encara els resultats.

Malgrat aquesta situació de l’MHE, des de la conselleria apunten que, si es comparen les dades de l’any passat amb les d’aquest, entre els mateixos períodes de setembre i octubre, s'observa un augment de morts als Ports, però no es pot confirmar la causa perquè falta un diagnòstic clínic o de laboratori.

Perquè la situació no vaja a més, els veterinaris de la Generalitat, dins del pla zoosanitari, estan visitant les granges de boví i caprí per tal d’identificar els possibles casos i adoptar ràpidament mesures si n’apareix algun. Des de la conselleria recorden als ramaders l'obligatorietat de comunicar als serveis veterinaris qualsevol sospita d'un cas d'MHE en la seua explotació perquè es puga valorar amb celeritat l'impacte de la malaltia i la propagació.

Així mateix, la Conselleria d’Agricultura i Ramaderia també ha recomanat adoptar mesures de desinsectació en animals i instal·lacions per a previndre la propagació de l’MHE, a més del tractament simptomàtic dels animals malalts tan prompte com apareguen els símptomes.

Sense risc per als humans

La malaltia hemorràgica epizoòtica és una patologia vectorial, és a dir, que es transmet per algun element, en aquest cas els mosquits. No és una malaltia contagiosa i afecta animals remugants silvestres i domèstics. En cap cas l’MHE afecta les persones.

En aquest sentit, Agricultura recorda que no hi ha “cap mena de restricció al consum de productes d'aquests animals (carn, llet, pell, etc.) perquè l’MHE no és una malaltia que afecte l'ésser humà”.

També et pot interessar

stats