Com afecta la reforma laboral? Es disparen els contractes fixos discontinus i a temps parcial

Durant els primers mesos d'aplicació d'aquesta nova norma també baixa la temporalitat i s'incrementen les hores treballades

L'hosteleria és un dels sectors més estacionals i que més patien la temporalitat fins ara
La restaruració és un dels sectors més estacionals i que més patien la temporalitat fins ara / Europa Press

Menys contractes, més hores treballades, una caiguda de la contractació temporal al mateix temps que creix amb força la parcial i els contractes fixos discontinus. Aquesta és la primera foto fixa que es dibuixa del mercat laboral valencià dos mesos després de la reforma laboral. Una reforma, aprovada al principi de febrer d’enguany, que ja mostra un impacte sobre el mercat de treball autonòmic. I ho fa en un canvi clar en els tipus de contractes que es formalitzen.

Algunes dades evidencien això. Una de les més clares és l'evolució de la contractació a temps parcial, que l'abril de 2021 representava poc més del 34% del total de contractes formalitzats a la Comunitat Valenciana, mentre que la resta eren contractes a temps complet. Aquest percentatge va pujar el passat abril fins al 46% de tots els contractes laborals d’aquest mes, segons les dades de l'Institut Nacional d’Estadística (INE) i del Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Labora), facilitades per Comissions Obreres del País Valencià.

D’altra banda, els contractes fixos discontinus han passat de 2.459 l'abril de 2019 a 25.511 el passat mes d’abril, una evolució més esperada inicialment en l'àmbit sindical. En algunes zones es visibilitza clarament el canvi d’ús en aquesta fórmula de contractació: a la ciutat de València es van formalitzar l'abril de 2019 un total de 194 contractes fixos discontinus mentre que el mes passat la dada va pujar per damunt dels 3.500 contractes d’aquest tipus. A la Plana Alta, per a mencionar un altre cas, s’ha pujat de 279 contractes fixos discontinus a més de 1.900.

“La reforma laboral està funcionant perquè en un context d’enorme incertesa, com aquest, i en un moment inflacionista, permet continuar estirant de la contractació”, menciona com a primera gran conclusió Comissions Obreres. Però, el sindicat també mostra certa preocupació pel fort repunt, sobretot, de la contractació parcial. “Confiem que no s’estiguen amagant darrere de contractes parcials jornades completes”, alerta Juan Carlos Gallart, secretari d'Ocupació de CCOO País Valencià. I per això, considera que un increment de la inspecció serà una ferramenta vàlida per a combatre aquest tipus de pràctiques.

El responsable d'Ocupació del sindicat remarca, a més, que en tot cas la contractació fixa discontínua, tot i no tindre el marc d’estabilitat desitjat, té avantatges sobre la contractació temporal. El treballador suma drets, antiguitat i es garanteix que els tornen a buscar, assenyala.

Una altra dada que reflecteix l’efecte de la reforma laboral són les hores treballades. Durant el primer trimestre de 2022 els assalariats valencians van treballar-ne 7.168.386,90, la dada més elevada des del segon trimestre de 2019 i per damunt del mateix període de 2019, 2020 i 2021. I la taxa de temporalitat, finalment, s'ha situat durant el primer trimestre de l'any en el nivell més baix dels últims quatre trimestres: un 25,4%. Aquesta xifra suposa vora dos punts i mig per davall de la registrada sols tres mesos abans.

Les dades mostren que a les comarques amb una economia que requereix més mà d’obra estacional, com ara l’agricultura o el turisme, es nota més el repunt de contractació a temps parcial.

Gallart, a més, confia en el fet que a mesura que avancen els mesos la contractació temporal es vaja canalitzant cap als contractes fixos discontinus i recorda que això es deurà, entre altres coses, al fet que arran de la forma laboral les empreses no poden encadenar contractes temporals.

Reforç de la inspecció

El repunt dels contractes fixos discontinus, de fet, preocupa al govern espanyol. El passat 18 de maig, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar una campanya imminent de la Inspecció de Treball per a investigar el possible frau en els fixos discontinus. La ministra va deixar clar que el fix discontinu és un contracte indefinit, que "no és de caràcter temporal" perquè gaudeix de plenitud de drets, té totes les proteccions del contracte ordinari, idèntica protecció per acomiadament, genera antiguitat i, en cas de ser acomiadat, és exactament igual que l'ordinari.

També et pot interessar

stats