El 46,6% de la població considera la situació econòmica valenciana bona o molt bona

El president de la Generalitat genera poca o cap confiança en el 57,5% societat, que tot i això valora positivament (49,4%) el seu paper com a cap del Consell

La conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública i portaveu Ruth Merino posa amb el president Carlos Mazón
La conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública i portaveu Ruth Merino posa amb el president Carlos Mazón / Rober Solsona (Europa Press)

L'últim estudi sociològic i d’opinió pública de la Comunitat Valenciana, encarregat i dissenyat per presidència de la Generalitat, assenyala que la població valora millor la situació econòmica i política del nostre territori que la del conjunt de l’estat espanyol.

Així, un 46,6% de les 3.500 persones enquestades consideren bo o molt bo el context econòmic valencià, respecte del 31,4% que opina el mateix de l’economia espanyola. En aquesta línia, el 45,7% valora positivament la situació política de la Comunitat Valenciana, un percentatge molt per damunt del 27,3% que té aquesta visió de la política estatal. 

Pel que fa a la gestió de l’actual govern de coalició, un 47,1% de la mostra la considera bona o molt bona i un 39,6%, mala o molt mala. Aquest balanç és més positiu que el de la tasca d’oposició de PSPV i Compromís. Menys d'un terç de la població considera que aquesta és bona o molt bona, amb la formació socialista (30,4%) lleugerament per davant de la coalició valencianista (29,7%). 

Quant a les preguntes que fan referència al president de la Generalitat, Carlos Mazón, el 57,5% de les persones enquestades afirma que els inspira poca o cap confiança. Aquesta dada contrasta amb la valoració positiva de pràcticament la meitat de la mostra (49,4%) del seu paper com a cap del Consell. 

Més espanyols que valencians i més d'esquerres

L'enquesta també pregunta pel sentiment identitari i l'autopercepció ideològica. Tres de cada cinc persones es consideren tan valencianes com espanyoles, però el percentatge de la mostra que es considera només espanyola (16%,1) o més espanyola que valenciana (8,3%) és superior al del que se sent més valenciana que espanyola (6,7%) o només valenciana (2,1%). Un 5,9% no sap o no contesta a la pregunta.

Dins de l'espectre ideològic, un 41,6% de les persones enquestades s'ubiquen en el centre, amb més part de la ciutadania situant-se en l'esquerra (19,1%) i el centreesquerra (9,9%) que en la dreta (13,9%) i el centredreta (9,1%). Un 6,5% de la mostra no sap què respondre o no contesta.

PP i Compromís defenen millor els interessos valencians

Un dels apartats posa el focus en les percepcions de la ciutadania dels partits polítics d'àmbit valencià. Es tracta de cinc preguntes sobre qui defensa millor els interessos de la Comunitat Valenciana, inspira més confiança, té els millors lideratges, la capacitat més gran per a governar i la coincidència més alta entre les idees pròpies i les de la formació. El PP s'imposa a la resta d'opcions en totes, amb més d'un 30% de les respostes.

Per darrere queda Compromís, que supera el PSPV en totes les qüestions a excepció de la capacitat de governar, en què la formació socialista aconsegueix cinc punts més que la coalició de valencianistes i ecosocialistes. Destaca que el 20,6% de la mostra considera que Compromís és l'opció política que defén millor els interessos del nostre territori, quasi el doble (10,6%) que el PSPV.

Vox està a la cua dels quatre partits amb representació parlamentària. Les puntuacions més altes les obté en la capacitat de representar les idees de l'electorat (7,9%) i en la confiança que inspira (7,5%). Per contra, les més baixes són la capacitat de governar la Comunitat Valenciana (3,4%) i la qualitat dels lideratges (4,1%).

L'afinitat amb tota l'oferta de partits també es mesura en aquesta enquesta. No es pregunta per quina formació o coalició es votaria en una elecció concreta, sinó quina es considera "més pròxima a les pròpies idees". El PP encapçala la llista, amb un 31,5% de les respostes; seguit del PSPV-PSOE, amb el 20,8%; Compromís, amb el 10,4% i Vox, amb el 9,6%.

Pel que fa als partits extraparlamentaris en l'àmbit valencià, l'opció més popular és Unides Podem, amb el 2,7%. Cal matisar que el nom d'aquesta coalició inclou tant Podem com Esquerra Unida. Quasi empatant trobem Sumar (2,5%) i per darrere Ciutadans (1,3%) i Esquerra Unida (0,9%). Un 15,1% de la mostra afirma que cap partit els representa i un 5,2% no sap o no contesta.

Suport a les primeres mesures del nou Consell

Les mesures posades en marxa pel govern de coalició valencià també han sigut objecte d’estudi d’aquesta enquesta. La primera que recorda més d’un terç de la població és la supressió de l’impost de successions i donacions, seguida de lluny per les desgravacions fiscals en la renda (10,3%), la reducció de la despesa en assessors i càrrecs públics (7,5%) i la implantació de l’educació gratuïta de 0 a 3 anys (5,9%). 

Aquestes quatre mesures tenen un suport majoritari de la ciutadania. Destaca la gratuïtat de l’escolarització dels més menuts, amb una valoració positiva o molt positiva del 92,9% de la mostra. Un percentatge semblant de suport suma la minva en remuneracions d’assessors i alts càrrecs (88,8%) i les noves desgravacions fiscals (88,5%). La supressió de l'impost de successions i donacions es considera una bona mesura per tres de cada quatre persones enquestades (74,4%). 

De les mesures que es recorden en primer lloc, molt per darrere, amb un 2,3%, queda l’exempció del valencià en els col·legis de les zones castellanoparlants. A diferència de les anteriors, en aquest cas no es demana cap valoració.

Fitxa tècnica

Es tracta d'una sèrie d'enquestes telefòniques realitzades entre el 21 de novembre i el 14 de desembre del 2023. L'organisme promotor i que l'ha dissenyada és presidència de la Generalitat, l'empresa encarregada ha estat Cotesa. El cost ha sigut de 44.467,5 euros.

La mostra són 3.500 persones de díhuit i més anys, amb un disseny que "permet obtindre resultats per a cadascuna de les àrees geogràfiques". L'error atribuïble és de ± 1,7% "en el cas teòric que la mostra haguera sigut estrictament aleatòria amb un nivell de confiança del 95%".

També et pot interessar

stats