Mazón anuncia la derogació del requisit lingüístic, una rebaixa fiscal i educació gratuïta de 0 a 3 anys

El líder del PP valencià exposa les prioritats del nou govern de coalició amb Vox, en què Igualtat mantindrà el rang actual de vicepresidència

Mazón, durant el discurs d'investidura aquest dijous en les Corts
Mazón, durant el discurs d'investidura aquest dijous a les Corts / Rober Solsona (Europa Press)
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
13 de juliol 2023 - 11:26 Actualitzat: 13 de juliol 2023 - 14:26

El canvi de cicle polític a la Comunitat Valenciana després de huit anys de Botànic es consuma aquest dijous amb la investidura del popular Carlos Mazón com a nou president de la Generalitat a les Corts, en virtut dels resultats aconseguits en les eleccions autonòmiques del 28M i gràcies al pacte que ha tancat amb Vox per a governar en coalició. La sessió, que pot seguir-se en directe per la televisió, la ràdio i el web d’À Punt, s'ha iniciat a les 10:00 hores amb el discurs inicial del candidat per a sol·licitar la confiança a la cambra. "Hui comença el govern del canvi. Hui comença el futur de la nostra Comunitat", ha proclamat Mazón, que ha decidit encetar la intervenció demanant guardar un minut de silenci en l'hemicicle per les víctimes del terrorisme, just quan es compleixen 26 anys de l'assassinat "vil i covard" de Miguel Ángel Blanco, regidor del PP a l'Ajuntament d'Ermua, a mans d'ETA.

El dirigent popular ha exposat al parlament les línies mestres i prioritats del seu executiu, en què l'extrema dreta exercirà una vicepresidència encarnada pel torero Vicente Barrera i,a més, dirigirà les conselleries de Cultura, Justícia i Agricultura. La intenció del nou cap del Consell és posar en marxa el seu programa "sense demora" per a donar "respostes" als problemes de la societat valenciana i ha situat com a pilars centrals de la legislatura la sanitat, l'educació, la rebaixa fiscal i l'habitatge. Ha anunciat també que la cartera d'Igualtat tindrà rang de vicepresidència en el nou gabinet, com en el govern ixent, per a continuar combatint la violència masclista. Això, a pesar que es tracta d'un concepte del qual el soci d'executiu nega l'existència.

En un discurs que s'ha allargat poc més de cinquanta minuts i en què ha intercalat valencià i castellà, Mazón ha avançat algunes mesures ja promeses en la campanya electoral. Entre d'altres la “immediata” derogació de la taxa turística, la reducció del tram autonòmic de l'IRPF, l'eliminació de l'impost de successions i transmissions patrimonials, la supressió del requisit lingüístic, educació gratuïta de 0 a 3 anys o una nova llei de senyes d'identitat de la Comunitat Valenciana.

El popular s'ha presentat davant dels grups parlamentaris —també l'oposició que encarnen PSPV i Compromís—, amb un tarannà conciliador i ha oferit "mà estesa i diàleg permanent" durant el seu mandat. "Vull comptar amb tots, tots els punts de vista, aportacions i sensibilitats", ha assegurat qui fora president de la Diputació d'Alacant, després d'agrair a l'executiu liderat pel socialista Ximo Puig, la voluntat mostrada per a facilitar el traspàs de poders. Tot i això, ha retret al PSPV que no s'hi abstinga en la investidura per a permetre-li governar en solitari.

Aquesta investidura representa un canvi de cicle àmpliament demandat per la societat valenciana

El líder del Partit Popular valencià té amarrada la majoria absoluta en la primera votació, ja que als 40 suports dels diputats del seu partit s'han d'afegir els tretze parlamentaris de l'extrema dreta. En total, Mazón es convertirà en el pròxim cap del Consell amb el vot de 53 dels 99 escons que conformen l'hemicicle. Culminada la votació, i llevat de sorpreses d'última hora, Mazón es convertirà en el seté inquilí del Palau de la Generalitat, el cinqué del PP, després d'Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps i Alberto Fabra.

Les primeres mesures del govern PP-Vox

El futur president ha afirmat que la investidura representa "un canvi de cicle àmpliament demandat per la societat valenciana" i ha desgranat que les primeres mesures que adoptarà el nou executiu compartit amb l'extrema dreta aniran encaminades a "solucionar els tres problemes que té el sistema sanitari: reduir les llistes d'espera, eliminar el col·lapse en l'atenció primària i dignificar la figura del professional".

El requisit lingüístic encobert passarà a la història a la Comunitat Valenciana

A més, ha remarcat l'aposta per la sanitat "pública" i ha dit que s'implementaran polítiques per a garantir "millors infraestructures" en aquest àmbit. També ha anticipat que s'acabarà amb "la barrera idiomàtica" en les oposicions de la sanitat: "El requisit lingüístic encobert passarà a la història a la Comunitat Valenciana", ha proclamat Mazón. 

A més de la sanitat i la salut, l'altre pilar fonamental del govern PP-Vox serà l'educació, segons ha explicat Mazón. El popular ha apostat per un sistema sostingut amb fons públics que oferisca a les famílies la "màxima qualitat" i els permeta "triar el tipus d'educació que volen per als fills". Així, la llibertat en l'elecció de centre i també en la llengua d'estudi seran dues premisses prioritàries en les polítiques educatives del nou Consell, que promet "acabar d'una vegada i per totes" amb "la ideologia en les aules". Mazón també ha anunciat que durant aquesta legislatura s'implantarà l'educació gratuïta en el tram de 0 a 3 anys.

En matèria de fiscalitat, el full de ruta és escometre una rebaixa generalitzada d'impostos perquè "els valencians i valencianes destinen els diners al que realment vulguen i puguen". El futur president ha anticipat que es reduïrà el tram autonòmic de l'IRPF "per a tots, sense excepcions" i que eliminaran per complet l'impost de successions i donacions, un assumpte que ha qualificat de "dignitat històrica i social".

Adéu a la taxa turística i defensa de l'aigua

Mazón ha situat el turisme com un altre dels àmbits prioritaris per a l'acció de govern i ha assegurat que defensarà el sector "a peu i cavall". Ha anunciat que el seu executiu derogarà de manera "immediata" la llei de la taxa turística aprovada per l'anterior govern del Botànic i s'ha posat com a repte fomentar la "promoció, sostenibilitat, qualitat i professionalitat" de la Comunitat Valenciana com a destinació turística. "Abordaré personalment aquesta legislatura com la de l'excel·lencia turística, tant en qualitat com en quantitat".

No m'abstindré quan se'ns lleve l'aigua que mereixem. Ni ara ni mai

El candidat en la investidura no ha volgut deixar passar l'oportunitat d'introduir referències a la defensa de l'aigua, un assumpte que ha alçat polseguera en l'últim any amb l'aprovació de les noves regles d'explotació per al transvasament Tajo-Segura per part del govern espanyol i que comporta, en la pràctica, una reducció de l'aigua de reg que arriba als camps del sud valencià pels nous cabals ecològics que es fixen. El Consell de Ximo Puig va recórrer la normativa davant del Tribunal Suprem el mes de març. Mazón ha promés que "es deixarà la pell" en la defensa de l'aigua que "mereix, necessita i clama" la Comunitat Valenciana: "No m'abstindré quan se'ns lleve l'aigua que mereixem. Ni ara ni mai", ha subratllat.

D'altra banda, el futur cap del govern valencià ha garantit la sobirania energètica per al territori, amb incentius a la implantació de noves plantes renovables de producció, i ajudes perquè empreses i famílies reduïsquen els costos energètics millorant l'eficiència dels processos.

La "legislatura de la vivenda"

Pel que fa a l'habitatge, Mazón ha assenyalat que el nou executiu té "l'obligació" de convertir l'actual legislatura "en la legislatura de la vivenda", i s'ha marcat el repte de construir en els quatre anys que venen "la xifra més gran de vivendes públiques mai construïdes". A més, s'ha compromés a donar suport financer als joves que vulguen adquirir un habitatge i a rebaixar de manera progressiva l'impost de transmissions patrimonials per a garantir que "qui més tinga, més pague".

En serveis socials, el líder del Partit Popular ha anunciat una llei del tercer sector que atorgarà "seguretat, estabilitat i dignitat" als professionals. I ha afirmat que el seu govern treballarà per "eliminar desigualtats de qualsevol tipus" per a garantir uns serveis socials "forts i justos que destinen els recursos públics on realment siguen efectius.

Esment a la violència masclista

Mazón també s'ha referit en el seu discurs a la violència de gènere, un concepte absent en el document programàtic de 50 punts pactat amb Vox que ha de fonamentar el nou govern i que ha estat per això en el centre de les crítiques de l'oposició. El dirigent ha tractat de marcar distància amb el discurs dels socis i ha dit que la violència masclista "és una de les principals plagues de la societat" contra la qual cal seguir lluitant. Igualment, ha assegurat "repudiar qualsevol mena de violència que es produïsca en qualsevol àmbit laboral, masclista, intrafamiliar, de gènere o d'identitat sexual, racial i en qualsevol de les seues formes". A més, ha anticipat que la Conselleria d'Igualtat mantindrà el rang de Vicepresidència que tenia en l'actualitat en el govern del Botànic i que "coordinarà totes les polítiques transversals" en aquesta matèria del Consell.

Hem de repudiar qualsevol mena de violència que es produïsca en qualsevol àmbit laboral, masclista, intrafamiliar, de gènere o d'identitat sexual, racial i en qualsevol de les seues formes

Així mateix, Mazón ha repassat l'agenda amb les principals reivindicacions històriques de la Comunitat Valenciana, com ara l'exigència d'un "finançament just", la culminació de les obres del corredor mediterrani, la compensació del deute històric o l'ampliació del port de València.

Finalment, en l'àmbit cultural, ha dit que es compliran "taxativament" les tradicions i costums valencianes, i ha avançat l'elaboració d'una nova llei de senyes d'identitat del poble valencià "per a tots i integradora, però amb consciència". Igualment, assegurat que el seu govern eliminarà "totes les ajudes" a aquelles entitats i col·lectius que "ens vulguen imposar els països catalans".

També et pot interessar

stats