Viquimarató a València per la visibilitat de Carmelina Sánchez-Cutillas

Les matèries a completar han englobat quatre vessants de l'autora: l'obra literària, la investigació, les dones escriptores de la seua època i altres autors del premi Andròmina

Viquimarató sobre Carmelina Sánchez-Cutillas a la Biblioteca de Benicalap / À Punt

La Biblioteca Municipal de Benicalap ha acollit aquest dissabte una viquimarató amb l'objectiu d'obrir noves fronteres a l'obra de Carmelina Sánchez-Cutillas, nomenada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua Escriptora de l'Any 2020-2021.

Amb l'activitat, organitzada pel Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, d'Amical Wikimedia i Wikimedia Espanya, es pretén potenciar la informació disponible sobre Carmelina Sánchez-Cutillas i la seua obra en poesia i prosa, però també aspectes menys coneguts com els seus rols d'investigadora i historiadora. Completant el seu perfil i millorant el coneixement que es té sobre ella s'espera que Sánchez-Cutillas arribe a un públic molt més ampli a qui li interesse llegir les seues obres.

La viquimarató s'ha realitzat aquest dissabte de 10:00 a 14:00 h en la biblioteca municipal Carmelina Sánchez-Cutillas del barri de Benicalap, que rep el seu nom en homenatge a l'escriptora. L'aforament presencial de 16 assistents s'ha completat, però també s'ha col·laborat en remot. Les matèries a completar han englobat quatre vessants de l'autora: la seua obra literària, la seua investigació, dones escriptores de la seua època i altres autors del premi Andròmina.

Tal com ha explicat Bàrbara Gascó, vocal de territori del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes, per a participar en una viquimarató no calen coneixements previs sobre la figura de Carmelina, en aquest cas, o sobre el funcionament de la Viquipèdia per a participar, ja que "la biblioteca aporta la bibliografia necessària i si algú té algun dubte els voluntaris ajuden a resoldre'l".

Carmelina Sánchez-Cutillas, Escriptora de l’Any 2020-2021

Carmelina Sánchez-Cutillas (1921-2009) fou una historiadora, novel·lista i poeta valenciana. Era néta de l'historiador Francesc Martínez i Martínez i va passar la infantesa entre València i Altea, ciutat que després seria l'escenari d'alguns dels seus llibres més celebrats. 

Després de graduar-se en Filosofia i Lletres a la Universitat de València va començar a col·laborar en la secció cultural del diari Levante, amb articles d'història i literatura medieval. 

Va publicar tant poesia, Un món rebel (1964), Conjugació en primera persona (1969), Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976) i Llibre d'amic i amada (1980), com prosa, on cal destacar la novel·la Matèria de Bretanya, que va guanyar l'any 1975 el premi Octubre-Andròmina de narrativa. L'èxit d'aquestes obres la va posicionar entre la generació de poetes valencianes de postguerra, juntament amb Maria Ibars, Matilde Llòria o Maria Beneyto.

Per la seua remarcable trajectòria professional en valencià en l'àmbit de l'escriptura, la investigació i el desenvolupament intel·lectual, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua la va nomenar en 2020 Escriptora de l'Any, títol que es va estendre també a 2021 per no poder-se celebrar els actes organitzats a causa de la pandèmia.

Entre aquestes activitats es troba el Wiki Takes Altea, encara pendent de confirmar la data de realització, que seguirà un recorregut per les zones d’Altea que apareixen en la novel·la Matèria de Bretanya per a fer fotografies i compartir-les en Wikimedia Commons.

Viquimaratons per a donar visibilitat a dones artistes

Es tracta d'una nova viquimarató que se celebra a la Comunitat Valenciana, l'objectiu de les quals és ampliar la informació d'una persona, una temàtica o qualsevol cosa d'interés admissible a la Viquipèdia.

Les viquimaratons han resultat una ferramenta molt útil per a potenciar articles sobre dones valencianes, de les quals es disposa normalment de menys informació. Entre els projectes que s'han abordat amb viquimaratons en els últims anys destaquen la que va organitzar la Biblioteca Valenciana per a reconéixer a dones bibliotecàries, impressores i editores valencianes o la de l'IVAM amb l'objectiu de rescatar les biografies de dones artistes importants en la història de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, la temàtica pot ser qualsevol, ja que també s'han realitzat viquimaratons sobre bioinformàtica, muixerangues, monstres valencians, la Il·lustració, l'Eliana o Ovidi Montllor.

També et pot interessar

stats