Milers de persones acompanyen la Mare de Déu en la processó de la Coronació

En l'acte central d'aquest dissabte s'ha traslladat la imatge original de la patrona al pont del Real, lloc on la van coronar fa cent anys

Figura de la Mare de Déu dels Desemparats, aquest dissabte a València
Figura de la Mare de Déu dels Desemparats, aquest dissabte a València / Alberto Saiz
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de maig 2023 - 07:57 Actualitzat: 13 de maig 2023 - 19:42

Com cada segon diumenge de maig, la ciutat de València celebra el dia de la patrona, la Mare de Déu dels Desemparats. La festivitat, però, és més especial enguany, perquè es commemora el centenari de la seua Coronació. Encara que el dia gran és diumenge, aquest dissabte també hi ha actes importants.

El més destacat és la processó commemorativa del centenari, en la qual la imatge original és traslladada al pont del Real, lloc on va ser coronada el 1923. L'acte ha començat a les 11:00 en la catedral de València i el recorregut continua per la plaça de la Mare de Déu, la plaça de l'Escolania, el carrer d'Almodí, Salvador, Trinitaris, la plaça del Poeta Llorente, la plaça del Temple. Finalment, ha arribat al pont del Real, on milers de persones han admirat i dedicat càntics a la imatge de la Geperudeta. L'acte ha comptat amb l'assistència del president de la Generalitat, Ximo Puig, la delegada del govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i l'alcalde de València, Joan Ribó, entre altres autoritats.

Un escenari al pont del Real ha acollit, a més de les autoritats eclesiàstiques i polítiques, tres cors: l'Escolania de la Verge dels Desemparats, la Coral Catedralícia i l'Orfeó Valencià, a banda de l'orquestra simfònica La Sinfonietta Valenciana, que ha interpretat el programa musical, en el qual s'ha inclòs l'estrena de l'Himne del Centenari de la Coronació. A continuació, s'ha interpretat l'himne València Canta del mestre Serrano i el rector de la basílica ha oferit la Corona de Caritat, composta per totes les donacions rebudes al llarg de l'Any Sant Marià del Centenari i dirigida als projectes solidaris de l'obra social de la basílica.

Imatge de la Mare de Déu dels Desemparats
Imatge de la Mare de Déu dels Desemparats / Arxidiòcesis València
Acte al pont del Real, ple de gom a gom
Acte al pont del Real, ple de gom a gom / Arxidiòcesis València

Seguidament, s'ha estrenat l'Himne del Centenari de la Coronació, la lletra i la música de la qual s'han mantingut en secret des que la peça es va compondre fa diversos mesos. La cita ha finalitzat amb un espectacle pirotècnic a càrrec dels Hermanos Caballer.

Després s'ha emprés el camí de tornada amb la imatge, que passarà per la plaça de Tetuan, General Tovar, Alfons el Magnànim, carrer de la Pau, la plaça de la Reina, carrer de la Barcella, plaça de l'Almoina, de Dècim Juni Brut, el passatge d'Emilio Maria Aparicio Olmos i la basílica.

Missa del centenari de la Mare de Déu dels Desemparats
Missa del centenari de la Mare de Déu dels Desemparats / Alberto Saiz

Tanmateix, els actes de celebració han començat a les 9:30 del matí. L'arquebisbe de València, Enric Benavent, ha presidit per primera vegada la missa en commemoració del centenari de la Coronació, amb la imatge original de la Mare de Déu a la catedral, en una cerimònia on han cantat L'Escolania i el Cor de la Catedral.

Mentrestant, tota la gent que s'ha acostat a la plaça de la Mare de Déu ha pogut delectar-se amb el tapís floral que ha elaborat el Gremi de Floristes Valencians per a commemorar el centenari. Una composició feta amb quaranta panells de calèndula, hibisc o camamil·la provinents de Villena i rematats a la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats. La imatge escollida per a enguany no podia ser una altra: la mateixa que la de la coronació, fa cent anys.

També s'ha pogut admirar la catifa de colors que l'associació d'Amics de les Catifes del Corpus d'Elche de la Sierra, d'Albacete, ha elaborat per primera vegada per a les celebracions de la patrona. Al voltant de 25 catifers l'han fet durant la matinada i s'ha pogut veure de 8:00 a 11:00 del matí. Aquesta estava formada per 300 quilos de serradures i encenall, i el disseny s'ha centrat en el lema del centenari, "Sempre en lo cor".

Els actes continuaran de vesprada. A les 18:30 es farà la dansà dels grups de ball dels pobles, interpretada per l'Associació Cultural Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa. Després, a les 20:00 es farà la Salve Solemníssima a la basílica de la Mare de Déu, i a les 22:00 la Banda Simfònica Municipal de València oferirà un concert en la plaça de la Mare de Déu.

La pirotècnia tornarà a estar present amb una mascletà nocturna que la Pirotecnia Gironina portarà a la plaça de l'Ajuntament. Ja a la mitjanit, es podrà gaudir de dansades i d'un recital de cant d'estil, amb la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.

Dia de la patrona: Misses, mascletà i processó

El dia de la Mare de Déu dels Desemparats comença de bon matí aquest diumenge amb dues misses tradicionals: la de Descoberta, a les 5:00, i la d'Infants a les 8:00. A les 12:00 també se celebrarà la missa de Pontifical a la catedral. Abans, a les 10:30 es farà el trasllat de la imatge processional des de la basílica a la catedral.

Més tard, a les 14:00, la plaça de l'Ajuntament acollirà una mascletà de la mà de la Pirotecnia Vulcano. A la vesprada, els devots i les devotes de la Geperudeta prendran el carrer. A les 18:00 s'iniciarà la processó General amb l'eixida de les comissions falleres, i a les 19:00 s'unirà la resta de la gent.

Reforços al servei d'autobusos

Com a previsió davant l'afluència de gent que participarà en la festa aquest cap de setmana, l'Empresa Municipal de Transport (EMT) ha preparat reforços en la xarxa d'autobusos.

Així, aquest dissabte, s'incrementarà el servici de les línies 4, 9, 16, 19, 27, 28 i 31 i les 24, 25, 32 i 99 per a facilitar els desplaçaments de la ciutadania. Amb motiu dels talls al trànsit previstos fins al diumenge pels diferents actes, l'EMT ha planificat noves rutes en les línies afectades amb l'objectiu d'aproximar a les persones usuàries el màxim possible a la seua destinació.

Per altra part, un miler d'efectius es desplegaran a la ciutat durant el cap de setmana per a garantir la seguretat dels assistents. La meitat dels agents seran de la Policia Nacional, que ha organitzat patrulles antiterroristes, del subsol o d'atenció ciutadana. També hi formarà part la Policia Local i Nacional, protecció civil, Creu Roja i voluntaris de la basílica.

La Missa d’Infants i el Trasllat es podran veure aquest diumenge a través d’À Punt a partir de les 8:00 hores.

També et pot interessar

stats