Un mural a Godella recorda la restauradora de la basílica dels Desemparats i l’església de Sant Nicolau de València

Pilar Roig, investigadora i professora de la Politècnica, protagonitza una de les pintures de Dones de Ciència, el projecte que visibilitza les aportacions femenines

L'artista Alicia Jordà amb Pilar Roig davant del mural a Godella
L'artista Alicia Jordà amb Pilar Roig davant del mural a Godella

Un mural en què la professora emèrita de la Universitat Politècnica de València i investigadora de l'Institut de Restauració del Patrimoni Pilar Roig apareix amb dos dels seus referents, el poeta i premi Cervantes Francisco Brines i el restaurador italià Gianluigi Colalucci. L'obra recorda a Godella l’extensa trajectòria d’aquesta dona que va estar al capdavant de la restauració de l’església de Sant Nicolau o la basílica de Mare de Déu dels Desemparats de València.

Es tracta d’una pintura urbana que ha creat Alicia Jordà, que s’emmarca dins del projecte Dones de Ciència, que promou la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves, per a visibilitzar les aportacions de les dones a l’art i la ciència.

El mural, que ha pintat l'artista alcoiana Alicia Jordá, està al costat de la porta del Col·legi Sagrat Cor de Godella, on Blasco va fer les primeres classes com a mestra. La investigadora apareix amb Brines i Colalucci perquè ella mateixa ha reconegut que els dos van marcar la seua trajectòria. “Des que el 1994 el vam nomenar honoris causa en la Politècnica de València, Colalucci es va convertir en el nostre assessor i pare acadèmic; i a Francisco Brines, que tant m'ha ajudat a realitzar-me com a persona, el considere el meu pare cultural. Per això, per a mi, aquest mural té un significat més que especial”, ha destacat Pilar Roig.

La investigadora de la UPV ha desitjat que el mural “anime els estudiants a aconseguir les metes que es proposen”. “Al passar cada dia per aquest carrer, espere que em vegen com una dona que va poder fer possible els seus somnis i [va tindre] un gran privilegi: poder accedir a obres d'art de gran valor i estar envoltada de molt bons professionals, un gran equip i una família que la va secundar i va creure en el seu projecte”, ha afegit.

Mural dedicat a Pilar Roig a Godella
Mural dedicat a Pilar Roig a Godella / UPV

Rehabilitacions emblemàtiques

El projecte Dones de Ciència ja ha impulsat 36 murals des del 2019. En el cas del de Godella, la iniciativa ha volgut posar en valor la trajectòria de Pilar Roig (València, 1949), que ha liderat el projecte de rehabilitació de diversos temples emblemàtics de València, entre d'altres, la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, els frescos de l’església de Sant Nicolau, de Sant Joan del Mercat. Ara supervisa la recuperació de les pintures de l’església dels Sants Joans.

A més, la restauradora valenciana ha fet nombroses actuacions reconegudes internacionalment, com la restauració de la ciutat etíop de Lalibela, on el seu equip va recuperar onze esglésies del segle XII construïdes a la roca.

També et pot interessar

stats