Un any sense els versos de Brines

Un documental amb les reflexions del poeta d’Oliva i una ofrena recorden el Premi Cervantes en el primer aniversari de la seua mort

Es compleix un any de la desaparició del poeta Francisco Brines

Les reflexions del poeta Francisco Brines, únic Premi Cervantes valencià, se sentiran aquest divendres de vesprada a València, coincidint amb el primer aniversari de la mort de l’últim representant de la Generació del 50. Un documental de l’actriu i realitzadora Rosana Pastor, que s’estrenarà als Cines Lys de València, recull els pensaments del poeta d’Oliva tant abans com després de rebre el màxim guardó de les lletres castellanes el maig del 2021.

El documental també recull els testimonis d’alguns dels amics personals del poeta en l’àmbit de les arts i la literatura, i recorre les principals inquietuds del poeta al llarg de la seua vida i la seua obra.

En aquest sentit, Pastor ha assenyalat que "Brines és un poeta únic que parla de la vida, dels nostres dubtes, de la nostra terra, de la nostra cultura”. El poeta va faltar fa un any, només uns dies després que els reis li entregaren a la seua casa d’Oliva, l’hort l’Elca, el guardó literari, perquè l’estat de salut de l’escriptor ja li impedia traslladar-se a Madrid a recollir-lo.

Amb la desaparició de Francisco Brines, s’apagava l'última veu de la coneguda com a Generació del 50, un grup d’escriptors, amb formació universitària, que va viure una infantesa condicionada per la Guerra Civil i una maduresa intel·lectual en plena dictadura. L’obra de l’únic premi Cervantes repassa temes com el transcurs del temps i el record de la infantesa.

També aquest divendres, i davant la tomba del poeta, que descansa al Cementeri General de València, el president de la Generalitat ha fet una xicoteta ofrena.

Des del 20 de maig del 2021, la Fundació que porta el nom de l’escriptor i diverses institucions han impulsat nombroses iniciatives per a recordar-lo.

Des d’una ruta teatralitzada per l’Elca, fins a la segona edició del certamen de poesia o la publicació d’un poemari pòstum han sigut algunes de les iniciatives que han recordat les aportacions d’un dels poetes valencians més universals.

També et pot interessar

stats