Brines rep a Oliva el primer Cervantes valencià de mans dels reis

Els reis entreguen el guardó al poeta a la seua casa de la Safor, després que el seu delicat estat de salut i la pandèmia obligaren a suspendre la cerimònia a Madrid.

Brines rep a Oliva el primer Cervantes valencià de mans dels reis / À Punt NTC

Els reis d'Espanya han entregat el Premi Cervantes 2020 a Francisco Brines al domicili del poeta a Oliva, la finca familiar Elca, que ha inspirat molts dels seus poemes.

El delicat estat de salut del també acadèmic de la llengua espanyola ha ajornat un guardó inèdit, la del primer valencià que recull el Cervantes, la més alta distinció de les lletres castellanes. El lliurament, que tradicionalment es fa cada 23 d'abril, Dia del Llibre, a Alcalà d'Henares (Madrid) s'ha hagut d'ajornar per la delicada salut de Brines, que té 89 anys i el risc de desplaçament en plena pandèmia.

Felip VI ha entregat a l'escriptor l'escultura i la medalla acreditatives del Cervantes, en reconeixement a la poesia "intimista i entranyable" del poeta, un dels pocs supervivents de la Generació dels 50, reconegut també amb el Premi Nacional de Literatura, el Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, l'Internacional de Poesia Federico García Lorca i el Nacional de la Crítica.

L'acte institucional s'ha celebrat a l'interior de la vivenda de Brines, en una cerimònia íntima a la qual han assistit una desena de persones, entre les quals estava també el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes; el president de la Generalitat, Ximo Puig; el director de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), Santiago Muñoz Machado; la directora general del Llibre, María José Gálvez; i la neboda de l'escriptor, Mariona Brines.

El poeta ha regalat al rei una edició especial de La iluminada rosa negra, una antologia poètica amb quaranta dels seus poemes, pròleg de Carlos Marzal, i vint serigrafies originals de l'artista Antonio Martínez Mengual firmades a mà, un dels seus llibres més preats.

Quan el ministre de Cultura va comunicar a Brines la concessió del guardó el passat mes de novembre, el poeta afirmava estar "emocionadíssim" i "molt il·lusionat". L'emoció perdura i el té dies sense dormir, aclaparat pel reconeixement i les mostres d'estima que ha rebut, segons ha explicat Puig en els minuts previs a l'entrega del guardó.

En els minuts previs a l'entrega del guardó, el president de la Generalitat ha celebrat que el Cervantes haja premiat per primera vegada un autor valencià, que ha definit com un poeta "amb arrels, però universal" i de la poesia del qual ha destacat els valors de "pau, convivència i il·lustració" que evoca. "És un reconeixement merescut a una persona i poeta extraordinari -ha assenyalat el cap del Consell. "Per a ell, que el premi siga a l'Elca [la residència familiar a Oliva] és molt important, perquè Brines és també aquest paisatge, és mediterraneïtat en vena", ha explicat Puig.

Quan el ministre de Cultura va comunicar a Brines la concessió del guardó el passat mes de novembre, el poeta afirmava estar "emocionadíssim" i "molt il·lusionat". L'emoció perdura i el té dies sense dormir, aclaparat pel reconeixement i les mostres d'estima que ha rebut, segons ha explicat aquest dimecres Puig.

Per a mi és un èxit haver fet amb la poesia un cant divers a altres

"Per a mi és un èxit haver fet amb la poesia un cant divers a altres. Que ha arribat com han arribat també els versos de Berceo, Manrique o Ausiàs March. És el que jo desitjaria, apropar-me, perquè considere Ausiàs March el màxim poeta de tot Espanya en l'època medieval", expressava des del balcó de sa casa als mitjans de comunicació Brines el dia que va conéixer que l'havien guardonat amb el Cervantes.

Successió d'homenatges

La situació sanitària ha impedit que Brines puga compartir en públic la seua satisfacció per l’icònic guardó de la literatura castellana, però des que es va conéixer la concessió s’han succeït els homenatges. L’últim li'l va organitzar la Generalitat fa uns dies. El poeta tampoc no hi va acudir i va intervindre a través d’un vídeo prèviament gravat.

També et pot interessar

stats