El Tribunal d'Estrasburg rebutja reobrir la causa de paternitat del presumpte fill valencià de Julio Iglesias
L'Audiència de València, el Suprem i el Constitucional van tombar la sentència d'un jutjat valencià que reconegué com a fill Javier Sánchez Santos el 2019
El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) ha resolt que no és possible reobrir la causa sobre la suposada paternitat de Julio Iglesias respecte de Javier Sánchez Santos, el valencià que afirma ser son fill.
Segons ha informat EFE el representant legal de Sánchez, el lletrat sevillà Fernando Osuna, el TEDH ha tancat la via judicial per a la reobertura de la causa i s'ha pronunciat en el mateix sentit que el Tribunal Suprem i el Constitucional.
L'advocat considera “sorprenent” la posició del tribunal europeu, perquè entén que va “contra el seu propi criteri en més de 15 sentències anteriors que defenen que la veritat genètica està per damunt de la cosa jutjada i altres qüestions formals”.
Per això, anuncia que continuarà defenent “per altres vies” que Javier Sánchez és fill del cantant, i apunta les possibilitats d'un recurs davant de l'ONU o demandes contra els altres fills del cantant en altres jurisdiccions, és a dir, fora d'Espanya.
El suposat fill valencià de Julio Iglesias compta amb un informe genètic que, segons defén, confirma sense cap mena de dubte el vincle familiar. Aquesta prova es va aconseguir per part d'un detectiu privat als Estats Units, que va recollir un objecte abandonat pel fill del cantant, Julio José Iglesias Preysler, i determina que entre tots dos existeix un vincle genètic del 99%.
La causa judicial, que va iniciar en 2019 en els tribunals valencians va concloure al març el seu recorregut per la Justícia espanyola, després que el Constitucional rebutjara el recurs plantejat pel presumpte fill de Julio Iglesias perquè es reconeguera la paternitat, en considerar que es tracta de “cosa ja jutjada”.
En 2020, la secció dècima de l'Audiència Provincial de València va revocar la sentència del Jutjat de Primera Instància número 13 de València que reconeixia la paternitat en apreciar “cosa jutjada” i sense analitzar el fons de l'assumpte, sota l'argument que el suposat fill i sa mare ja havien promogut altres accions judicials anteriorment.
Posteriorment, tant el Tribunal Suprem, en 2021, com després el Constitucional han desestimat els recursos de la defensa de Javier Sánchez Santos amb el mateix principi: que es tracta de "cosa jutjada".
Amb l'objectiu de reobrir de la causa, el lletrat sevillà Fernando Osuna va portar el cas al TEDH denunciant la suposada vulneració de drets de la qual estava sent objecte el seu defensat per impedir-li interposar un nou procés per a tractar de demostrar la seua filiació paterna biològica.