Mig miler de pàgines i més de 250 fotos integren la biografia més completa de Fuster

Francesc Pérez Moragon i Salvador Ortells són els autors de Joan Fuster. D'un temps, d'un país, publicat per la Institució Alfons el Magnànim

El llibre es podrà adquirir a partir del dia 10 de gener de 2023
El llibre ix a la venda el 10 de gener / Institució Alfons el Magnànim

Mig miler de pàgines i més de 250 fotografies integren la biografia més completa de Joan Fuster publicada fins ara. L'obra ha vist la llum pocs dies abans que s'esgote aquest 2022, any dedicat a l'escriptor de Sueca.

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i l'Ajuntament de Sueca (Ribera Baixa), han publicat Joan Fuster. D'un temps, d'un país (1922-1992), escrita per Francesc Pérez Moragon i Salvador Ortells. El llibre és "el més complet fins ara de la vida de Joan Fuster”, com afirmen des de la Institució Alfons el Magnànim.

Una vida en dues parts

L'obra és el resultat d'anys d'investigacions sobre Joan Fuster i es divideix en dues parts ben diferenciades: la primera, a càrrec d'Ortells, se centra en els primers quaranta anys de vida de l'escriptor. La segona, escrita per Pérez Moragon, abasta des dels quaranta anys de Fuster fins a la mort.

El tall entre tots dos blocs el marca l'aparició l'any 1962 de Nosaltres, els valencians i El País Valencià, obres clau que van suposar un abans i un després en la trajectòria de Fuster.

Un autor compromés amb la llibertat de pensament

Segons els seus autors, el llibre "no es limita a la mera biografia personal, ni tan sols al pensament de Fuster, sinó que remet de manera constant al context cultural i polític de l'època, de tal manera que també és una història de set dècades de la societat i de la política que va viure Fuster".

Els dos destaquen que cal tindre en compte que la trajectòria de Fuster va transcórrer "quasi sempre en un ambient de prohibicions, censures, pors i amenaces". Un autor que es va identificar "amb una llengua perseguida o destinada a la desaparició" i que es va comprometre "amb les llibertats individuals i col·lectives, especialment les d'opinió i expressió: la llibertat de pensament".

L'obra més completa sobre Fuster

Joan Fuster. D'un temps, d'un país (1922-1992) es podrà adquirir a partir del 10 de gener. Per al Magnànim i les quatre administracions i institucions implicades en l'edició de l'obra suposa "una gran satisfacció i considera que aquesta contribució col·lectiva a l'Any Fuster ajudarà a la divulgació de l'escriptor molt més enllà de la data commemorativa".

Francesc Pérez Moragon (Algemesí, 1948) és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de València i va ser redactor cap de la Gran Enciclopèdia de la Regió Valenciana, secretari de L'Espill i director d'El Temps, director tècnic de Política Lingüística de la Universitat Jaume I, secretari de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i, des del 2017, director d'honor de l'Espai Joan Fuster. Autor de múltiples llibres, ha sigut comissari de l'Any Fuster per la Generalitat Valenciana.

Per part seua, Salvador Ortells Miralles (Sueca, 1977) és diplomat en Magisteri i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, a més de titulat al Màster d'Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la Universitat de València i la Universitat d'Alacant. És director de l'Espai Joan Fuster, editor i prologuista de la poesia completa de Joan Fuster de 1945 a 1985 (Institució Alfons el Magnànim, 2022) i dels Poemes inèdits de l'escriptor de Sueca (Institució Alfons el Magnànim, 2018). També ha sigut comissari de l'Any Fuster per la Generalitat Valenciana.

També et pot interessar

stats