El Museu de Belles Arts augmenta la col·lecció del paisatgista Lozano amb un nou oli

La filla del pintor d’Antella dona a la pinacoteca un quadre d’una panoràmica marítima d’Alacant

'Paisatge d'Alacant', l'obra de Francisco Lozano, que la seua filla ha donat al Museu de Belles Arts de València
'Paisatge d'Alacant', l'obra de Francisco Lozano, que la filla ha donat al Museu de Belles Arts de València / Generalitat

El Museu de Belles Arts de València té en els seus fons una nova obra del gran paisatgista valencià del segle XX: l’artista Francisco Lozano. La seua filla, l’actriu Teresa Lozano, ha donat a aquest espai museístic Paisatge d’Alacant, un oli que l’artista d’Antella va pintar probablement en l’etapa de maduresa, i que suposa la setena obra del pintor que és custodiada en aquesta pinacoteca.

Amb motiu de la donació, el Museu de Belles Arts ha organitzat una xicoteta exposició amb diverses obres de Francisco Lozano. El museu custodia diversos paisatges de Francisco Lozano, sis olis sobre tela que permeten seguir l’evolució de l’artista que va morir l’any 2000.

Paisatge d’Alacant, seguint la línia de la resta de panoràmiques del pintor valencià, presenta una rotunda modernitat, estètica d'avantguarda i és innegable mediterrani, com apunten des de la Conselleria de Cultura.

Tot i això, fonts de la conselleria destaquen que el llenç donat és el més significatiu de tots els pintats per Lozano que conserva el Museu de Belles Arts. La seua exposició al públic "retorna a Francisco Lozano l'important paper que va exercir en les arts del segle XX", segons indiquen.

És un dels paisatgistes contemporani més rellevants d'Espanya i, al costat de Genaro Lahuerta o Juan Bautista Porcar, mostra la modernitat de la pintura valenciana actual, remarquen.

Francisco Lozano va saber evolucionar cap a una estètica d'avantguarda i va crear un estil molt personal. En la seua evolució va ser capital la seua estada a la Residència de Pintors de l'Alhambra, on la seua paleta es va impregnar d'una llum més brillant i acolorida.

La seua posterior presència a Madrid li va permetre contactar amb la vida artística i intel·lectual de la capital i visitar tant el Museu del Prado com les galeries més modernes del moment.

A partir dels anys 40, va renovar la pintura de paisatge, caracteritzada pel protagonisme de la llum, el color intens i enquadraments molt personals. Posteriorment, durant la seua estada a París, va coincidir amb pintors consagrats com Picasso, Cossío i Quirós i amb joves artistes abstractes com Pollock, Rothko o Klee.

L'actriu Teresa Lozano i el director del Museu de Belles Arts, Pablo González, davant del quadre de Francisco Lozano que ara custodia el museu
L'actriu Teresa Lozano i el director del Museu de Belles Arts, Pablo González, davant del quadre de Francisco Lozano que ara custodia el museu / Generalitat

La tornada a València i la vinculació a l'àmbit universitari com a catedràtic li va permetre reflexionar i aprofundir en la pintura de paisatge, i convertir-se en una figura de gran prestigi en el món cultural valencià.

Com a director de la pinacoteca, Pablo González Tornel ha agraït la generositat mostrada per Teresa Lozano amb la donació del quadre de son pare: "La implicació de la societat civil en l'enriquiment del patrimoni dels museus públics és un acte de filantropia que ha de ser sempre reconegut".

També et pot interessar

stats