Teresa Lozano, Premi d'Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2020

Lozano rebrà el guardó en la gala que se celebrarà el 2 de novembre al Teatre Principal de Castelló i que retransmetrà À Punt.

Teresa Lozano va créixer en l’entorn del teatre independent entre València i Barcelona
Teresa Lozano va créixer en l’entorn del teatre independent entre València i Barcelona / Fundació Aisge

Teresa Lozano ha estat guardonada amb el Premi d'Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2020. L'actriu valenciana va créixer en l’entorn del teatre independent a cavall entre València i Barcelona amb una destacada trajectòria de treball amb els millors directors escènics nacionals. És un rostre famós de populars sèries de televisió. Entre les seues interpretacions de teatre destaquen Roberto Zuco, Wit, La casa de Bernarda Alba i A teatro con Eduardo, amb la direcció de Lluís Pasqual; Incendiaris amb Moma Teatre, dirigida per Carles Alfaro; El retorno del desierto o Ante la jubilación, a les ordes de Carme Portaceli; i Mi película italiana, dirigida per Salva Bolta.

En cine ha treballat en els films Todos a la cárcel, Un negre amb un saxo, El Kaserón, La gran familia española i Ola de crímenes. I en la televisió destaquen les seues aparicions en Amar es para siempre, Senyor retor, El tiempo entre costuras, El internado, Hospital Central, Los Serrano, Aida, Maniàtics o El cor de la ciutat.

En 1989 es va crear l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià. Els fundadors d’aquell primer sindicat professional eren joves actors i actrius que havien format part de companyies de teatre independent. Una d’aquelles persones era Teresa Lozano, qui va ser la primera presidenta de l’associació i de la qual conserva el carnet número 1.

Enguany, Cultura de la Generalitat ha volgut destacar la trajectòria professional de Teresa Lozano amb el Premi d’Honor. “Aquest merescut reconeixement no només és per una trajectòria professional de primer nivell. És també a una dona que ha treballat per la dignificació del treball actoral i va ser la primera presidenta de l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià, que juntament amb un grapat de companyes i companys es va organitzar per a crear una estructura necessària de reivindicació de la seua professió i de defensa de la producció teatral valenciana. No podem més que estar agraïts a aquesta tasca i per això, gràcies a associacions com l’AAPV, treballem colze a colze des de fa uns anys per dignificar el seu treball", ha manifestat la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, en l'acte de presentació del premi a Castelló.

La cerimònia de lliurament dels guardons serà el dilluns 2 de novembre al Teatre Principal de Castelló. Pepa Cases en serà la conductora i la música anirà a càrrec del beatbox Kike Gasu. Si l’any passat la gala va estar dedicada al món del circ, enguany el fil conductor seran les arts de carrer i hi tindran una presència especial les companyies castellonenques.

També et pot interessar

stats