El multivers de 'Tot a la vegada a tot arreu' arrasa en els Oscars amb set premis

Michelle Yeoh i Brendan Fraser guanyen en interpretació principal i l'alemanya Res de nou a l'oest s'emporta el de millor pel·lícula internacional

L'equip de 'Tot a la vegada a tot arreu' posa amb els premis Oscar que han guanyat
L'equip de 'Tot a la vegada a tot arreu' posa amb els premis Oscar que han guanyat / Mike Blake (Reuters)

La gran nit dels Oscars ha acabat sense sorpreses. Els pronòstics s'han complit i el fenomen Tot a la vegada a tot arreu, que partia com a clara favorita en la cerimònia, s'ha proclamat vencedora absoluta dels premis més importants del cinema, amb set estatuetes de les onze a què optava. Ha guanyat en millor pel·lícula, millor direcció, millor actriu principal i també en els dos per a interpretacions secundàries. L'alemanya Res de nou a l'oest, adaptació cinematogràfica del clàssic antibèl·lic del veterà de guerra Erich Maria Remarque, s'ha emportat quatre guardons i és la segona de les dues cintes que han dominat la 95a edició de la vetllada hollywoodiana amb quatre figuretes, entre d'altres, millor pel·lícula internacional.

La matinada d'aquest dilluns ha sigut per a Tot a la vegada a tot arreu, dels directors asiàtics Daniel Kwan i Daniel Scheinert, la culminació d'una temporada de premis de rècord. El llargmetratge, que porta el públic a través d'un boig i frenètic viatge farcit de bots temporals, universos paral·lels i referències cinèfiles ha desbancat la tercera entrega d'El senyor dels anells com la cinta més premiada de la història, que tenia 165 guardons. Només li ha faltat emportar-se l'Oscar a millor actor per a arredonir el ple en les categories estrela, però l'Acadèmia de Hollywood s'ha decantat pel treball de l'estatunidenc Brendan Fraser, per La ballena, en actor principal.

Kwan i Scheinert han dedicat el guardó de millor director a "totes les mares del món" perquè són les "heroïnes vertaderes", en una clara al·lusió a la trama de la pel·lícula, que tracta sobre una progenitora amb la capacitat de viatjar a universos i dimensions paral·leles. "Això és una prova que, amb esperança, els somnis es compleixen. No deixeu que ningú us diga que no podeu. Gràcies a ma mare, ella és la vertadera superheroïna", va destacar després l'actriu malaia Michelle Yeoh, primera asiàtica i segona dona no blanca reconeguda en la categoria d'actriu principal dels Oscar.

Els directors Daniel Kwan and Daniel Scheinert amb les seues estatuetes
Els directors Daniel Kwan and Daniel Scheinert amb les seues estatuetes / Mike Blake (Reuters)

Una hilarant Jamie Lee Curtis en el paper de funcionària d'Hisenda i el sud vietnamita Ke Huy Quan, conegut pels seus mítics papers de menut en Indiana Jones i Els goonies completen el palmarés de premis grossos que s'ha embutxacat Tot a la vegada a tot arreu, per actriu i actor de repartiment, respectivament. L'estatunidenca, de 64 anys i un dels rostres més populars en el cinema de terror i comèdia nord-americà, corona una llarga trajectòria en la indústria amb una estatueta daurada en l'armari, la primera a què ha estat nominada des que va saltar a la pantalla gra amb la franquícia Halloween (1978). A més, el llargmetratge dirigit pel duo Daniel i produït per l'estudi A24 s'ha emportat les estatuetes per millor guió original i muntatge.

El premi a la interpretació masculina ha acabat en mans de Brendan Fraser, l'únic que ha pogut mirar directament al tornado de Tot a la vegada a tot arreu. Feia molts anys que el protagonista de La ballena, rostre habitual en la comèdia lleugera, estava allunyat de les pantalles i ha donat ara un colp de timó a la seua carrera a Hollywood amb aquest primer Oscar gràcies al seu paper de professor d'anglés amb obesitat mòrbida. Pujava a l'escenari per a recollir el reconeixement completament emocionat, amb riure nerviós i afirmant que "això ha de ser alguna cosa pareguda al multivers", en una altra picada d'ullet a la que sense cap dubte s'ha coronat com la pel·lícula reina de la nit.

Res de nou a l'oest, protagonista en l'ombra

Ha sigut l'altra gran guanyadora de la nit del cinema. El llargmetratge alemany, disponible en Netflix, ha consagrat el triomf que va obtindre en els Bafta britànics i s'ha emportat estatueta en els apartats de millor fotografia; millor disseny de producció; millor banda sonora i millor pel·lícula internacional. En aquesta categoria ha batut la representant hispanoamericana Argentina, 1985, inspirada en l'històric juí a la cúpula de l'última dictadura militar i protagonitzada pel veterà Ricardo Darín. Encara que la cinta estava en moltes travesses sobre els premis de l'Acadèmia, finalment s'ha anat de mans buides.

Les dues grans decepcions de la nit han sigut, però, Los Fabelman de Steven Spielberg i Almas en pena de Inisherin, de Martin MacDonagh. Comptaven amb set i nou nominacions, respectivament, i ni tan sols han arribat a estrenar el comptador. En aquesta edició dels Oscar, copada per les nominacions a llargmetratges independents i cinema d'autor auspiciat per les plataformes de reproducció en línia, tampoc no hi ha hagut a penes espai per a les superproduccions de Hollywood Avatar: El sentit de l'aigua i Top Gun: Maverick. Optaven a diversos premis tècnics i a millor pel·lícula i, a pesar que la indústria les ha rebudes amb gratitud, per suposar un alleujament per a la taquilla postpandèmica, només han dominat en la categoria de millors efectes especials —en el cas de l'obra de James Cameron— i millor so —la pel·lícula dirigida per Joseph Kosinski—.

Entre altres apartats tècnics, l'Acadèmia ha premiat el treball en maquillatge de La ballena i el disseny de vestuari de Black Panther: Wakanda Forever, que ha encimbellat Ruth. E. Carter com la primera afroamericana amb dos Oscars. Un altre dels moments més esperats de la nit era l'actuació de Rihanna, que va interpretar el tema "Lift Me Up" d'aquesta mateixa cinta, nominada a millor cançó, i que va veure com l'estatueta se li escapava per a recaure en la composició "Naatu Naatu", de la pel·lícula índia RRR.

Guillermo del Toro, únic vencedor hispanoamericà

El director mexicà ha arrabassat l'Oscar a millor pel·lícula d'animació per Pinotxo (Netflix), guardó amb què va obrir-se la gala. "L'animació està preparada per a portar-se a una altra dimensió i ser tinguda més en compte", ha assegurat Del Toro després de recollir la tercera estatueta daurada en el seu poder, després de les dues que va collir —millor pel·lícula i millor director— per La forma de l'aigua (2017).

La tímida representació espanyola enguany la portava l'actriu hispanocubana Ana de Armas, que no ha aconseguit imposar-se en la categoria de millor actriu. Estava nominada pel seu paper interpretant a la mítica Marilyn Monroe en el film Blonde, també de Netflix.

Llistat complet de premis

Aquesta és la llista dels premiats en l'edició número 95 dels premis que atorga l'Acadèmia de Hollywood:

  • Millor pel·lícula: Tot a la vegada a tot arreu
  • Millor direcció: Daniel Kwan i Daniel Scheinert (Tot a la vegada a tot arreu)
  • Millor actriu protagonista: Michelle Yeoh (Tot a la vegada a tot arreu)
  • Millor actor protagonista: Brendan Fraser (La ballena)
  • Millor actriu secundària: Jamie Lee Curtis (Tot a la vegada a tot arreu)
  • Millor actor secundari: Ke Huy Quan (Tot a la vegada a tot arreu)
  • Millor pel·lícula d'animació: Pinotxo de Guillermo del Toro
  • Millor pel·lícula internacional: Res de nou a l'oest (Alemanya)
  • Millor fotografia: Res de nou a l'oest
  • Millor disseny de vestuari: Black Panther: Wakanda Forever
  • Millor guió adaptat: Women Talking
  • Millor guió original: Tot a la vegada a tot arreu
  • Millor pel·lícula documental: Navalny
  • Millor curtmetratge documental: Nuestro bebé elefante
  • Millor muntatge: Tot a la vegada a tot arreu
  • Millor cançó original: "Naatu Naatu" (RRR)
  • Millor disseny de producció: Res de nou a l'oest
  • Millors efectes especials: Avatar: El sentit de l'aigua 
  • Millor curtmetratge d'animació: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
  • Millor curtmetratge de ficció: An Irish Goodbye
  • Millor disseny de vestuari: Black Panther: Wakanda Forever
  • Millor disseny de maquillatge i perruqueria: La ballena
  • Millor banda sonora: Res de nou a l'oest
  • Millor so: Top Gun: Maverick

També et pot interessar

stats