Polèmiques, reivindicacions i molt de cine: cinc claus per a seguir la gala dels Oscars

La 95a edició dels Premis Oscar, que conduirà per tercera vegada Jimmy Kimmel, tancarà una campanya cinèfila que ha fet parlar molt

Tot a punt per a la gala dels Oscars / À Punt NTC

Les millors pel·lícules de l'últim any seran reconegudes aquest diumenge en la 95a edició dels Premis Oscar. Tot a la vegada a tot arreu, Almas en pena de Inisherin i Res de nou a l'Oest, parteixen com a favorites amb onze nominacions la primera i nou les altres dues, però la pel·lícula semiautobiogràfica de Spielberg, Los Fabelman, o el biopic Elvis podrien donar sorpreses durant la nit.

La cerimònia, que conduirà per tercera vegada el presentador Jimmy Kimmel, serà el punt final d'una campanya cinèfila que ha fet parlar molt. Perquè no et perdes res, t'expliquem les cinc claus a tindre en compte per a entendre tot el que podria passar aquesta nit.

1. Una edició memorable per a la comunitat asiàtica

'Tot a la vegada a tot arreu' parteix com la gran favorita de la nit
'Tot a la vegada a tot arreu' parteix com la gran favorita de la nit / A24

El frenètic film dels Daniels, Tot a la vegada a tot arreu, és una de les fermes candidates a guanyar l'estatueta a millor pel·lícula en la gala d'aquest diumenge. De moment, pot presumir que tots els actors i actrius que formen part del repartiment estan nominats en les categories d'interpretació, una dada important per a la representació en el cinema de la comunitat asiàtica. Michelle Yeoh, Ke Huy Quan i Stephanie Hsu podrien endur-se el premi a millor actriu, millor actor de repartiment i millor actriu de repartiment. A més, l'actriu de La ballena, Hong Chau també ha rebut una nominació a millor actriu de repartiment.

Amb açò, no sols aquest serà el primer any en la història dels Oscars que dues actrius asiàtiques estan nominades en la mateixa categoria d'interpretació, sinó que és l'edició amb més nominacions als Oscars per a actors i actrius d'ascendència asiàtica.

2. El retorn a Hollywood d'actors oblidats

Els Oscars són els premis més reconeguts del món del cinema, però durant els mesos abans que arribe el dia de la gala es reparteixen altres premis com els Globus d'Or, els Bafta o els SAG (els premis del sindicat d'actors), que ja van donant a conéixer quines són les produccions favorites de la temporada.

Entre els guardonats en diverses d'aquestes entregues han destacat dos rostres molt coneguts pels espectadors, però els quals feia temps que no veien: els actors Ke Huy Quan i Brendan Fraser.

El primer es va introduir en el món de la interpretació quan tan sols era un xiquet de la mà de Steven Spielberg en Indiana Jones i el temple maleït i Els Goonies, però després d'aquests grans èxits i de fer algun paper en produccions menors, l'actor va abandonar Hollywood per falta d'oportunitats. Ara, quasi quaranta anys després, ha tornat a primera línia de l'actuació amb Tot a la vegada a tot arreu, una oportunitat que l'ha convertit en el primer asiàtic en la història que ha guanyat el premi SAG a millor actor de repartiment.

Brendan Fraser també es va endur el passat febrer una estatueta a la gala dels SAG, en el seu cas, al del millor actor. El que fora una de les cares més recognoscibles dels anys noranta i la dècada dels 2000 va deixar de costat la interpretació durant l'últim decenni, després de fer públic que havia sigut assetjat sexualment el 2003 pel president Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood, entitat organitzadora dels Globus d'Or. De fet, va ser nominat en l'edició d'enguany, però s'hi va negar a anar.

Ara torna en gran a Hollywood gràcies a la pel·lícula La ballena, que el posiciona entre els favorits per a endur-se l'Oscar.

3. Cap dona nominada en direcció

Les directores Sarah Polley i Charlotte Wells
Les directores Sarah Polley i Charlotte Wells / Reuters

Molt criticada és, un any més, la falta de nominacions de dones en la categoria de millor direcció. Encara que les dues edicions anteriors aquests guardons se'ls van endur dones (Jane Campion el 2022 i Chloé Zhao el 2021), la paritat en aquesta categoria deixa molt a desitjar durant la seua història.

Enguany ha causat indignació que no s'hagen inclòs en les nominacions Sarah Polley, directora d'Ellas hablan, obra nominada a millor pel·lícula i millor guió adaptat, ni tampoc a Charlotte Wells per Aftersun, film aclamat per la crítica i que compta amb una nominació a millor actor.

4. La polèmica nominació d'Andrea Riseborough

No seria una gala dels Oscars si aquesta no anara acompanyada d'algun tipus de polèmica; sols cal recordar la galtada de Will Smith a Chris Rock l'any passat, o la confusió a l'hora de donar el premi a millor pel·lícula l'any 2017.

Enguany, però, la polèmica s'ha donat inclús abans de l'entrega. En aquest cas, la protagonista és l'actriu Andrea Riseborough intèrpret de To Leslie, qui va sorprendre a tothom aconseguint una nominació a millor actriu. Aquesta no havia sigut reconeguda en cap de les entregues dels premis anteriors, és més, la pel·lícula havia passat desapercebuda per al públic general, però no per a estreles de Hollywood com Kate Winslet, Jennifer Aniston o Edward Norton, entre molts altres, que han mostrat el seu suport a la interpretació de Riseborough públicament.

Una tàctica que l'Acadèmia ha hagut d'investigar, sobretot perquè moltes d'aquestes celebritats han utilitzat exactament el mateix missatge de suport en Twitter, un moviment sospitós que podia haver incomplit els protocols durant el període de votacions.

Després de la revisió, finalment l'organització ha dit que l'activitat “no arriba al nivell perquè la nominació haja de ser rescindida”, però sí que ha detallat que han descobert tàctiques en la campanya de promoció que “han causat preocupació”, cosa que han abordat “directament amb les parts responsables”.

Ara quedarà per veure si finalment Andrea Riseborough s'endurà l'estatueta, i les reaccions de l'Acadèmia i públic davant aquesta possible victòria poc ortodoxa.

5. Es compleix un any de la galtada

Galtada de Will Smith a Chris Rock en la gala dels Oscar de 2022
Galtada de Will Smith a Chris Rock en la gala dels Oscar de 2022 / Brian Snyder

Fa un any que es va viure una de les situacions més impactants i incòmodes de la història dels Oscars: el moment en què Will Smith es va alçar del seient i va pujar a l'escenari per a ventar-li una galtada a l'humorista Chris Rock, qui acabava de comparar a la dona del primer amb la tinent O'Neal pel seu cap rapat.

Smith va considerar que es tractava d'un insult, ja que Jada Pinkett-Smith pateix al·lopècia, i sota l'estupefacta mirada dels assistents i dels teleespectadors va agredir Rock, qui va aguantar la compostura i va continuar amb la seua presentació com va poder.

Durant aquest any s'ha parlat molt de la reacció de Smith, que poc després va demanar perdó al còmic. Rock, per la seua part, no ha acceptat obertament les disculpes, i en el seu últim especial de comèdia ha tornat a carregar contra el matrimoni. Encara que el “príncep de Bel-Air” té prohibida l'assistència als Oscars durant deu anys, pot ser que en la gala d'aquesta nit es facen referències a l'incident i si s'albira en l'horitzó una possibilitat de fer les paus entre tots dos.

També et pot interessar

stats