Intervenen quatre pintures de Goya i una de Velázquez falsificades que s’haurien venut per 76 milions d’euros
Les cinc obres s’incorporen a l’exposició del MuVIM de València sobre reproduccions d’obres de grans artistes com Tiziano, Sorolla, Benlliure o Warhol
Cinc quadres falsos, que s'atribuïen a Goya i Velázquez, i que haurien assolit un preu de mercat de 76 milions d’euros, perquè anaven a comercialitzar-se com a autèntics. És l'última confiscació d’obres d’art que ha fet la policia de la Generalitat i que podrà veure’s dins de la mostra "Fals. L'art de l'engany o l'engany de l'art", que acull el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) fins a setembre.
Dins d’aquesta operació, que s’ha presentat aquest dimarts, s'ha identificat quatre persones com a presumptes autores d'un delicte d’estafa per a intentar comercialitzar aquestes cinc obres, que acompanyaven, a més, amb molta documentació falsificada, per a guanyar-se la confiança dels compradors.
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha explicat que la investigació es va iniciar a principis d'any. La policia va comprovar que els investigats oferien als possibles compradors les obres, quatre obres falses de Goya i una de Velázquez, propietat d'un col·leccionista que va morir el 2020, a través de diversos marxants d'art de les províncies de Castelló i València.
Davant les sospites que pogueren ser obres d'art falsificades, els agents que han dut a terme la investigació van consultar sobre l’autenticitat a Manuela Mena, l'especialista més gran en Goya, qui va corroborar que, efectivament, eren falsificacions. Després de recollir els informes tècnics pertinents, la policia autonòmica va lliurar les diligències a un jutjat de València.
Quines obres són les falsificades?
Retrat de Carles IV, atribuït a Goya, que es venia per set milions; Retrat de María Luisa de Parma, princesa d'Astúries, també suposadament de Goya, va eixir al mercat per set milions. Aquests dos casos són còpies alterades dels retrats del pintor neoclàssic Anton Raphael Mengs, els originals del qual es troben al Museu del Prado.
La tercera obra és Al·legoria del Pilar de Saragossa, un altre suposat quadre de Goya, que anava a vendre's per quatre milions. Una obra d'una qualitat "ínfima, que ni tan sols l'ha feta un pintor professional", com ha aclarit la consellera.
La quarta obra intervinguda és Retrat de Mariana d'Àustria, un oli sobre tela de Velázquez, el valor de mercat del qual era de 50 milions. L'original és un retrat de cos sencer exposat al Prado.
Finalment, s'ha confiscat la Benedicció de Santa Rosa de Lima, un altre suposat Goya, que s'anava a comercialitzar per huit milions. Aquest esbós sembla una obra italiana del segle XVII, del taller de Carlo Maratta (1625-1713) o de Pietro da Pietri (1663-1716).
Bravo ha destacat que l'art falsificat és un delicte que, des del seu punt de vista, "a penes genera alarma social" a Espanya, a pesar que és el quart delicte que més capital irregular genera, només per darrere de les drogues, les armes i la prostitució.
Més de 6.000 obres requisades des del 2014
El cap del Grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat, Antonio López, ha explicat que, des que es va crear el 2014, aquest grup ha recuperat 6.105 objectes artístics, valorats en 376 milions. D'ells, 650 són obres pictòriques i 155, escultòriques.
Les últimes cinc obres falsificades s'incorporaran a l'exposició "Fals. L'art de l'engany o l'engany de l'art", que ha reunit més d’un centenar de còpies de grans artistes com Modigliani, Tiziano, Goya, Picasso i, fins i tot, Andy Warhol i Bansky, juntament amb obres falses de reconeguts artistes valencians, com ara Sorolla, Benlliure, Pinazo i Genovés.