Les pinzellades valencianes que atresora el Museu del Prado

Una guia de la Fundació Conexus arreplega les vora 800 obres de 65 pintors valencians que es conserven a la pinacoteca més important d’Espanya

Un dels corredors del Museu del Prado, on hi ha vora 800 obres de pintors valencians

Entre les imponents obres mestres de Velázquez, Goya o El Greco, també es conserven pinzellades valencianes. A la pinacoteca més gran de l'Estat espanyol i una de les més rellevants del món, la del Museu del Prado, es conserven vora 800 obres d’artistes valencians. Des de quadres del reconegut Josep de Ribera fins a autors que han passat més desapercebuts pel nostre imaginari col·lectiu, com ara el pintor alcoià Emili Sala, del segle XIX. Aquestes aportacions dels artistes valencians no sols es poden veure a les sales del Prado: ara també es poden apreciar en una nova guia de la Fundació Conexus.

L’empremta valenciana al Prado es pot apreciar pràcticament en tots els segles que poden recórrer els visitants que s’acosten a aquest espai museístic de Madrid. Per a aquells que no puguen desplaçar-se fins a aquests corredors per a observar les aportacions valencianes, el director del Museu del Prado, el valencià Miguel Falomir, i el director honorífic d’aquest espai, Felipe Garín, han publicat una guia. 

La nova publicació recull des de les peces del xativí Josep de Ribera fins a obres de Sorolla i d’autors desconeguts del segle XVI. Tots aquests tresors pictòrics han sigut arreplegats, per primera volta, en aquesta guia de pintura valenciana al Prado. Les seues pàgines posen de manifest la importància de l'art de la Comunitat Valenciana en una de les institucions culturals més importants d’Espanya.

“Al Museu del Prado, si li llevem els pintors valencians, fem un forat més que considerable de 500 anys, perquè no hi ha segle on no falte una molt nodrida i molt bona representació de la pintura valenciana”, explica a À Punt l’actual director d’aquest espai museístic de referència mundial. 

Miguel Falomir, a més, afig que aquesta circumstància “no ocorre amb cap altra pintura”. L’aportació valenciana a què es referia Falomir és de quasi 800 pintures, de 65 artistes diferents de diversos segles. 

En La pintura de la Comunidad Valenciana en el Museo del Prado els dos dirigents d'aquest centre repassen, a més, les històries personals d’autors com Manuel Benedito, que va estudiar amb Sorolla, o els tres germans de l’escultor Marià Benlliure, que es van dedicar a la pintura.

“L’objectiu de la nova guia és fer veure que aquests pintors van ser molt importants no sols per a la Comunitat Valenciana, sinó també per a Espanya i que tenen el seu espai en la història de l’art”, com exposava el director honorífic del Museu del Prado en l’acte de presentació de la guia. 

Destaca que el treball d'arreplega que ha fet amb Falomir no està adreçat únicament al públic especialitzat i que serà atractiu també per al públic generalista amb inquietuds per l’art i per la història de l’art valencià. 

Una de les pàgines de la nova guia presentada pel director del Prado i el director honorífic
Una de les pàgines de la nova guia presentada pel director del Prado i el director honorífic / À Punt NTC

A més, aquest llibre permetrà recuperar la figura de pintors com l’alcoi Antoni Gisbert i Jeroni Jacint Espinosa, artista de Cocentaina que, tot i tindre el seu espai a El Prado, són desconeguts per a bona part de la ciutadania valenciana. 

La guia, que ja s’ha presentat a Madrid, es presentarà pròximament a València i servirà per a marcar els passos de les visites guiades d’aquells que vulguen endinsar-se en la pintura valenciana més reconeguda. 

També et pot interessar

stats