Obres falses recuperades: una de cada quatre és de Sorolla

La Policia de la Generalitat custodia prop de 200 obres falses d'artistes de prestigi confiscades i cedides per a formar nous policies

Falsificació d'un obra de Sorolla
Falsificació d'un obra de Sorolla / Generalitat

El Grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat custodia prop de 200 obres falses d'artistes de prestigi estatal i internacional confiscades al llarg dels últims huit anys. Les han cedides els jutjats i els seus legítims propietaris per a utilitzar-les en activitats formatives i divulgatives de futurs policies i experts.

Entre les obres artístiques confiscades destaquen les del pintor valencià Joaquim Sorolla, ja que són cinquanta de les 200 confiscades, és a dir, una de cada quatre. Segrelles, Goya, Cecilio Plá, Benjamí Palència i Genovés també són alguns dels artistes més falsificats, així com Modigliani, Dalí o Andy Warhol.

Falsificació d'un obra de Sorolla
Falsificació d'un obra de Sorolla / Generalitat
Falsificació d'un obra de Cecilio Pla
Falsificació d'un obra de Cecilio Pla / Generalitat

Des que es va crear el 2014, el Grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat ha detectat, ha confiscat o ha intervingut obres d'art amb un valor en el mercat de 246.912.888 euros. Així mateix, ha realitzat 1.932 inspeccions en les quals s'han intervingut 5.640 objectes artístics entre elements arqueològics, monedes, falsificacions de pintures o escultures, campanes històriques, taulells antics o armes de foc.

L'objectiu principal del grup és “garantir la conservació del patrimoni històric valencià”. Per això, “investiguen obres il·legals que afecten zones sobre les quals hi ha algun tipus de protecció cultural”, com ara jaciments, antiquaris o rastres. El grup també du a terme vigilància en monuments protegits i investigacions en operacions de compravenda d'obres d'art en coordinació amb els seus autors, propietaris o fundacions gestores de la seua propietat intel·lectual.

També et pot interessar

stats