Iceta es mostra “obert” a una cessió temporal de la Dama d’Elx, però no és "partidari de desmembrar col·leccions estatals"

El ministre de Cultura ha respost així al senador de Compromís Carles Mulet, que ha tornat a preguntar pel futur de la peça i per un possible trasllat al lloc d’origen

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, al senat
El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, al Senat / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha fet menció aquest dijous a la petició de traslladar la Dama d'Elx al lloc d’origen afirmant que en el seu departament estan "obert a cessions temporals sempre que tinguen el vistiplau dels tècnics i sense perjudicar l’obra”, i que espera “poder trobar-se moltissím” amb l’administració valenciana en aquest aspecte. Però ha recalcat que no és "partidari de desmembrar les col·leccions estatals".

Iceta ha fet aquestes declaracions en resposta al senador de Compromís Carles Mulet, que ha tornat a preguntar pel futur de la peça del Museu Arqueològic Nacional (MAN) i una possible tornada a la Comunitat Valenciana.

La cessió temporal de la icona ibèrica és un assumpte que va posar damunt de la taula l’Ajuntament d’Elx a finals de novembre amb motiu dels 125 anys de la trobada, que tindrà lloc el 4 d’agost d’aquest 2022. Tots els grups polítics que formen la corporació municipal signaren una petició, que subratlla el "legítim anhel" de tots i totes les il·licitanes per la tornada temporal de la Dama a Elx.

La proposta és que la cessió comence en l'últim trimestre del 2022 i es perllongue un any. En cas de fer-se així, seria la tercera vegada que la Dama d’Elx torna al lloc d’origen, i seria pel període més llarg fins ara, ja que va estar cedida temporalment el 1965 per uns dies i el 2006 durant sis mesos. 

Una nova visita que ja s’havia pactat a l’estiu entre l’alcalde, Carlos González, i qui era ministre de Cultura en aquell moment, José Manuel Rodríguez Uribes, en una reunió a Madrid. Però que va quedar en l’aire després que la cartera de Cultura passà a mans d’Iceta.

Uns dies després de la petició de l’Ajuntament d’Elx, el mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, va sol·licitar personalment a Iceta la cessió de la peça a la ciutat durant un període de sis mesos, una demanda davant de la qual va assegurar que el representant del govern central s'havia mostrat "receptiu".

Malgrat que el ministre de Cultura va assegurar fa un parell de mesos que “no hi ha cap pla per al trasllat o la devolució” de la icona a Elx, les declaracions d’aquesta vesprada obrin la posibilidad que la Dama torne a visitar la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats