El Ministeri de Cultura reitera que no hi ha cap pla per a moure la Dama d'Elx

En un comunicat publicat aquest divendres es manté que "no hi ha decisió, ni intenció, ni partida pressupostària, ni pla de futur"

La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment
La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment / Europa Press

El Ministeri de Cultura ha reiterat aquest divendres que no hi ha "cap pla per al trasllat o devolució" d'obres de les col·leccions de museus nacionals, com la Dama d'Elx i altres peces emblemàtiques d'aquests organismes.

"No hi ha decisió, ni intenció, ni partida pressupostària, ni pla de futur que disminuïsca el paper dels museus nacionals ni afecte la integritat de les seues col·leccions", argumenten fonts ministerials.

Les declaracions arriben després de la polèmica dimissió de l'actual directora general de Belles Arts, Lola Jiménez-Blanco, dimarts passat (16 de novembre) a la nit, que va anar seguida d'una allau d'informacions que apuntaven al fet que es devia al seu rebuig a traslladar la Dama d'Elx i altres peces valuoses del Museu Arqueològic Nacional a les comunitats on van ser trobades.

La polèmica s'ha allargat fins aquest divendres, quan el Ministeri ha emés un comunicat oficial sobre aquest tema. Les suposades peces en qüestió són la Dama d'Elx, els bous de Costitx de Mallorca i la Lex Flavia Malacitana (Màlaga), totes situades al Museu Arqueològic Nacional (MAN), a Madrid.

El comunicat de Cultura assegura que la política i les actuacions del departament de Miquel Iceta "estan centrades" a augmentar les col·leccions amb cessions o noves adquisicions.

"Cada pas que fa el Ministeri està basat en criteris tècnics. El Ministeri mai adoptarà una mesura en contra dels seus propis informes tècnics", afigen les mateixes fonts.

"Les peticions d'obres són legítimes, però en la decisió del Ministeri sempre prevaldrà el deure institucional de protecció i conservació del patrimoni històric i cultural del país", conclou el comunicat.

El trasllat de la Dama d'Elx a la localitat originària on es va trobar és una reivindicació històrica, que ha arribat en nombroses ocasions al Congrés. L'estàtua va visitar el 2006 la seua ciutat d'origen amb motiu d'un préstec temporal.

A Elx volen que hi torne per a finals de 2022, quan se celebraran 125 anys de la troballa de l'obra, i estan a l'espera d'una reunió amb el ministre.

També et pot interessar

stats