Dimiteix la directora general de Belles Arts que estava en contra del trasllat temporal de la Dama a Elx

L'Ajuntament confia en la cessió del bust iber durant l'any 2022, quan se celebra el 125é aniversari de la troballa

La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment
La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment / Europa Press

Polèmica al voltant de la cessió temporal de la Dama d'Elx. Aquest dimecres s'ha fet pública la dimissió de la directora general de Belles Arts, Lola Jiménez-Blanco. La ja exdirectora va arribar-hi al setembre de l'any passat i és professora titular d'Història de l'Art en la Universitat Complutense de Madrid, on ha mostrat el seu desig de tornar. Eldiario.es informava de la seua dimissió, encara que al·ludia al conflicte pel trasllat de la Dama d'Elx i altres peces del Museu Arqueològic Nacional (MAN), a Madrid, a petició de diverses comunitats autònomes.

Mentrestant, l'Ajuntament d'Elx veu possible aconseguir la cessió temporal del bust iber de la Dama des del seu emplaçament actual al Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid per a la seua exposició a la ciutat coincidint l'any vinent amb el 125é aniversari de la troballa d'aquesta peça. Aquesta celebració està prevista el 2022. La Dama ja va tornar temporalment a Elx (Baix Vinalopó) el 2006, on va estar durant sis mesos amb motiu de la inauguració del Arqueològic i de la Història d'Elx (MAHE)

El 4 d'agost de 1897, un jove llaurador, Manuel Campello, Manolico, trobava aquesta icona ibera mentre treballava en la millora de les instal·lacions agrícoles d'una finca a l'Alcúdia, a cinc quilòmetres d'Elx. Ara, l'alcalde il·licità, el socialista Carlos González, ha explicat que està a l'espera d'una pròxima reunió amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta, per a tractar aquesta cessió temporal de l'obra mestra de l'art iber per a l'últim trimestre de 2022, i ha afegit que en aquesta entrevista té "depositades importants expectatives". L'Ajuntament, de fet, considera que tindre la Dama al MAHE podria rebre un milió de visites.

L'Ajuntament d'Elx negocia des de fa anys amb el Ministeri de Cultura el trasllat temporal de la Dama a la ciutat amb motiu de l'efemèride de la seua troballa en el jaciment arqueològic de l'Alcúdia, que va ocórrer el 4 d'agost de 1897. I González ha explicat que en paral·lel a les negociacions amb el ministeri el consistori treballa des del punt de vista local en l'adequació del Museu Arqueològic i de la Història d'Elx (MAHE), que és l'emplaçament on se situaria la Dama. D'aquesta manera, Elx ja està en procés d'escometre "totes les exigències plantejades pel Museu Arqueològic Nacional per a garantir l'adequada conservació de la peça".

.

També et pot interessar

stats