125 anys de la troballa de la Dama d'Elx

El 4 d’agost de 1897 un jove llaurador va trobar la Dama d’Elx per casualitat mentre treballava

La Dama d'Elx en una imatge d'arxiu
04 d'agost 2021 - 07:30 Actualitzat: 04 d'agost 2022 - 10:36

Elx celebra aquest dijous els 125 anys de la troballa de la Dama, una escultura ibera feta en pedra calcària entre els segles V i IV abans de Crist. El 4 d'agost de 1897, un jove llaurador anomenat Manuel Campello, Manolico, trobava aquesta icona ibera mentre treballava en la millora de les instal·lacions agrícoles d'una finca a l'Alcúdia, a 5 quilòmetres d'Elx.

La història és un poc confusa, però el que sabem és que ix a la llum aquest personatge important de la història local i que hui dia és una persona coneguda internacionalment Alejandro Ramos Molina - Director del Museu de l'Alcúdia

Dues setmanes després de la troballa, l'arqueòleg francés Pierre Paris la va comprar i el Museu del Louvre de París la va acollir fins a l'any 1941, quan va passar a les mans del Museu del Prado fins al 1971. Des de llavors roman en el Museu Arqueològic Nacional de Madrid. La Dama només ha estat a Elx l'any 1965 pel seté centenari del Misteri d'Elx, i el 2006, quan va vindre cedida temporalment durant sis mesos i va ser un autèntic èxit col·lectiu, tant per al Ministeri de Cultura com per a la ciutat, que va rebre 380.000 visitants, el 80% de fora de la Comunitat Valenciana.

Un aniversari sense la Dama

"Si no és en el 125 aniversari, serà en el 126, perquè aquesta és una reivindicació que no és una circumstància passatgera, sinó un sentiment i un projecte de ciutat". Així de contundent s'ha mostrat l'alcalde d'Elx, el socialista Carlos González, que insta el ministre de Cultura, Miquel Iceta, a "empatitzar" amb el poble il·licità. Amb motiu de l'aniversari, el jaciment celebra aquest dijous una jornada de portes obertes, de 10:00 a 20:00 h. De vesprada, a partir de les 18:30 h, s'oferirà un servei gratuït d'autobusos per a traslladar els interessats al lloc arqueològic. A les 19:30 h se celebrarà l'acte institucional en què es depositarà un ram de flors en el punt exacte de la troballa. Per a finalitzar, focs d'artifici i l'actuació de la Coral il·licitana. A més, s'oferirà un espectacle audiovisual en la façana del palau d'Altamira, des de les 22:00 h fins a la matinada.

Mentrestant, al jaciment de l'Alcúdia on es va trobar la Dama d'Elx continuen els treballs de recerca, encapçalats des de fa 25 anys per la Universitat d'Alacant. Ja s'han trobat la muralla i part de les cases que formaven la ciutat ibera. Els projectes d'investigació se succeeixen a l'Alcúdia i ja s'ha convertit en el segon jaciment de la província d'Alacant a escala turística.

Anem fins al punt on es va trobar aquesta preada escultura amb el magazín Bona vesprada i en visitem una rèplica que reprodueix els colors que possiblement tenia la roba, els cabells i les joies de la Dama d'Elx:

També et pot interessar

stats