124 anys de la trobada de la Dama d'Elx

El 4 d’agost de 1897 un jove llaurador va trobar la Dama d’Elx per casualitat mentre treballava

124 anys de la trobada de la Dama d'Elx

Elx (Baix Vinalopó) celebra aquest dimecres els 124 anys de la trobada de la Dama. El 4 d'agost de 1897, un jove llaurador anomenat Manuel Campello, Manolico, trobava aquesta icona ibera mentre treballava en la millora de les instal·lacions agrícoles d'una finca a l'Alcúdia, a 5 quilòmetres d'Elx.

La història és un poc confusa, però el que sabem és que ix a la llum aquest personatge important de la història local i que hui dia és una persona coneguda internacionalment Alejandro Ramos Molina - Director del Museu de l'Alcúdia

Aquesta és la versió oficial de la troballa, tot un símbol per als il·licitans, que fa dècades que reclamen que torne definitivament a la ciutat que la va descobrir. Per fi, les reivindicacions han donat el seu fruit i encara que no s'ha fixat una data, el Ministeri de Cultura està predisposat a cedir-la per a una visita temporal durant els actes que commemoraran el 125 aniversari de la troballa, per tant, d'ací a un any.

Aquesta serà la tercera visita de la Dama a la ciutat que la va recuperar. Anteriorment, va estar a Elx el 1965 i el 2006. Com ens conta Alejandro Ramos Molina, director del Museu de l'Alcúdia i quarta generació d'arqueòlegs a Elx, aquesta escultura es va vendre dues setmanes d'aparéixer a l'arqueòleg francés Pierre Paris i la va acollir el Museu del Louvre de París, fins que va tornar a Espanya el 1941 per a ser exposada al Museu del Prado durant 30 anys. Finalment, es va traslladar al Museu Nacional d'Arqueologia on roman actualment des de 1961.

"Quan estava al Louvre la van visitar nou milions de persones; al Museu del Prado va rebre tres milions de visites; al seu actual emplaçament l'han visitada 16.000 persones; si la portem a Elx es quedarà en un àmbit molt xicotet i les instal·lacions no són comparables", ha reconegut Carmen Aranegui, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat de València, qui apostava en una entrevista en À Punt NTC perquè es tinga en compte la qüestió de la projecció i la visibilitat de cara a futures decisions sobre el seu emplaçament.

Mentrestant, al jaciment de l'Alcúdia on es va trobar la Dama d'Elx continuen els treballs de recerca, encapçalats des de fa 25 anys per la Universitat d'Alacant. Ja s'han trobat la muralla i part de les cases que formaven la ciutat ibera. Els projectes d'investigació se succeeixen a l'Alcúdia i ja s'ha convertit en el segon jaciment de la província d'Alacant a escala turística.

Anem fins al punt on es va trobar tan preada escultura amb el magazín Bona vesprada i en visitem una rèplica que reprodueix els colors que possiblement tenia la roba, els cabells i les joies de la Dama d'Elx:

També et pot interessar