Un pas més a prop de descobrir l'espai original de la Dama d'Elx

Prop d'on es va descobrir aquesta icònica figura s'han trobat restes d'una muralla ibera amb cases adossades que podrien pertànyer a l'espai on va ser esculpida

Les excavacions al jaciment de l'Alcúdia, a Elx, s'acosten a poc a poc a l'origen de la Dama / À Punt NTC

L'entorn històric on va nàixer la Dama d'Elx és una incògnita, però les excavacions al jaciment de l'Alcúdia, a Elx (Baix Vinalopó), s'acosten a poc a poc al que seria l'entorn urbà i social d'aquesta peça fonamental de la nostra història. L'equip d'arqueologia que realitza les excavacions ha presentat aquest dilluns els resultats del treball que han fet fins ara, que en un futur podrien ajudar a desvelar alguns dels grans misteris que envolten la Dama d'Elx.

La icònica estàtua i moltes altres peces de gran valor es trobaren en aquest jaciment, però fora del que seria el seu espai històric, segurament perquè serien reutilitzades, ha explicat Alberto Lorrio, catedràtic d’arqueologia de la Universitat d’Alacant. Per això a l’Alcúdia estan més localitzats altres vestigis, com ara els romans, que sí que s'han trobat en els seus espais urbans o religiosos originals.

Però tot això podria canviar prompte perquè les últimes campanyes han donat els seus fruits i l'equip d'excavacions ha trobat una muralla ibera i habitatges adossats al costat de la zona del descobriment de la Dama, que els ha posat sobre la pista del que seria l'espai urbà o religiós on fa 2.500 anys es va esculpir aquesta peça.

Això significa que per primera vegada s’està començant a dessoterrar la ciutat en què vivien els grups vinculats directament amb aquest tipus d’escultures tan descontextualitzades i amortitzades, afirma Lorrio. Per tant, ara cal continuar excavant per a saber si l'Alcúdia guarda més tresors soterrats. 

També et pot interessar

stats