Una exposició inèdita celebra el 125é aniversari de la troballa de la Dama d’Elx

Es tracta de documents relatius a la primera excavació en el jaciment de l'Alcúdia, on va ser trobat el bust

S'acosta el 125 aniversàri del descobriment de la Dama d'Elx / Á Punt NTC

Elx (Baix Vinalopó) enceta els actes commemoratius del 125é aniversari de la troballa de la Dama d’Elx a falta de només un més per a l’efemèride.

Des d’aquest dilluns al jaciment de l’Alcúdia, on va ser trobada la imatge per Manuel Campello el 1897 mentre feia treballs agrícoles, es mostren documents inèdits de la primera excavació. Es tracta d'un llegat que veu la llum per primera vegada.

Alejandro Ramos, director de la fundació Universitària Arqueològica, conta que la Dama d’Elx es va convertir en una icona femenina reivindicada pel poble il·licità —que li deia "reina mora"—, però de la qual es va intentar apropiar fins i tot el franquisme. D’ella, Salvador Dalí va arribar a dir que era la dona més bella de món, personalitzada en un bust de pedra.  

Ana Ronda, comissària de l'exposició, explica que la representació de dona que encarna la Dama d’Elx s’ha perpetuat durant més d’un segle i ha continuat fins als nostres dies.

Aquesta icona ha recorregut un gran periple, ja que ha viatjat a París i a Madrid, on es troba actualment, però la ciutat d’Elx sempre espera que torne a casa “com no podria ser d’una altra manera”, afirma la regidora de Cultura del municipi, Marga Antón.

Mentre continuen les negociacions, a Elx estan convocats al llarg de l'any tota classe d’actes culturals per a commemorar els 125 anys de la troballa.

També et pot interessar

stats