El Ministeri de Cultura reitera la negativa a traslladar de la Dama d'Elx

El nou grup de treball només té com a objectiu conéixer l'estat de la Dama però no reavaluar el préstec

La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment
La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment / Europa Press

Els tècnics del Ministeri de Cultura i Esport han reiterat la negativa a traslladar de manera temporal la Dama d'Elx, tal com reclama l'Ajuntament d'Elx, pel fet que la peça es troba en un estat "d'equilibri tens" que podria alterar-se en cas de canvis ambientals.

Així consta en un informe després de la petició de l'Ajuntament d'Elx de cessió temporal de la Dama d'Elx. L'informe es va realitzar el mes de desembre passat. En el document, els tècnics del Ministeri ressalten tant el "valor simbòlic" de l'escultura com el seu "valor representatiu", apuntant que des del punt de vista de la conservació és "una peça delicada en extrem".

L'alcalde d'Elx, Carlos González, expressava aquest dimarts la seua confiança d'una possible cessió després de reunir-se amb el director general de Belles Arts, Isaac Sastre, per a analitzar els informes disponibles sobre la peça, que daten del 2006.

A aquests documents se n'afegirà un de nou que s'ha compromés a elaborar Cultura amb tècniques basades en "últims avanços tecnològics" per a poder realitzar una valoració "precisa i minuciosa" de l'estat de conservació en què es troba la pedra. Integren la comissió de treball a què s'ha encarregat tècnics del Ministeri mateix, de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) i del Museu Arqueològic Nacional (MAN). 

En qualsevol cas, el Ministeri de Cultura assenyala que el nou grup de treball només té com a objectiu conéixer l'estat de la Dama però no reavaluar el préstec.

També apareixen reflectits en l'informe els riscos d'embalatge, desembalatge i transport, i els tècnics destaquen que "tota manipulació d'una peça suposa un risc, encara que les operacions siguen efectuades per personal especialitzat".

L'informe que publica el Ministeri alerta que és una peça "delicada" des del punt de vista de la conservació, fins al punt d'haver-ne descartat la neteja i consolidació "per a evitar mals majors".

A més, remarquen que la climatologia de Madrid "permet una bona conservació preventiva per a peces com la Dama d'Elx". També diuen que la contaminació, citada com a perniciosa a vegades, "és inexistent" en l'edifici del Museu Arqueològic Nacional des de la reforma de 2014.

A través de les xarxes socials, el PP d'Elx ha criticat que el consistori "porta set anys prometent portar la Dama i ens van mentir amb l'existència de l'informe". Al respecte han exigit que l'Ajuntament trasllade tota la informació de la reunió de l'alcalde amb Belles Arts.

També et pot interessar

stats