Elx no tira la tovallola amb la cessió temporal de la Dama a la ciutat: "L'objectiu es manté inalterable"

L'alcalde s'ha reunit amb representants del Ministeri de Cultura a Madrid i esperarà que l'últim informe encomanat per a valorar l'estat actual de la peça done llum verda al trasllat

Imatge de la Dama d'Elx, actualment custodiada al Museu Arqueològic Nacional, Madrid
Imatge de la Dama d'Elx, actualment custodiada al Museu Arqueològic Nacional, Madrid / À Punt NTC

L'Ajuntament d'Elx no perd encara l'esperança de veure la Dama d'Elx lluint en la seua ciutat nadiua, i impulsa un últim intent d'aconseguir l'autorització del Ministeri de Cultura. A pesar de la negativa inicial del departament dirigit per Miquel Iceta per al trasllat temporal de la peça, en què al·legava que qualsevol moviment podria danyar-la, ara l'escenari ha canviat. És el mateix Ministeri el que s'ha obert a revisar l'estat de conservació en què es troba actualment per a prendre una decisió definitiva i determinar-ne la viabilitat del procediment. 

Una delegació del consistori il·licità encapçalada per l'alcalde, el socialista Carlos González, ha viatjat aquest dimarts a Madrid per a reunir-se amb el director general de Belles Arts, Isaac Sastre, per a analitzar els informes disponibles sobre la peça, que daten del 2006. A aquests documents se n'afegirà un de nou que s'ha compromés a elaborar Cultura amb tècniques basades en "últims avanços tecnològics" per a poder realitzar una valoració "precisa i minuciosa" de l'estat de conservació en què es troba la pedra. Integren la comissió de treball a què s'ha encarregat tècnics del Ministeri mateix, de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) i del Museu Arqueològic Nacional (MAN). 

A l'espera de conéixer el veredicte d'aquest últim estudi, crucial per a l'autorització del trasllat, l'Ajuntament d'Elx insisteix que la porta continua oberta perquè la Dama d'Elx, actualment custodiada en el Museu Arqueològic Nacional, torne a casa durant un temps per a celebrar el 125 aniversari del descobriment. Caldrà esperar encara algunes setmanes, però el govern local encara no veu perduda la batalla. L'alcalde, que ha qualificat de "molt útil" la reunió d'aquest dilluns amb Belles Arts, veu "raonable" que s'elabore un nou informe per a conéixer l'estat actual abans de prendre cap decisió. Assegura que continuaran treballant per a veure complida la petició: "Entenem que l'objectiu que la Dama d'Elx vinga cedida a la ciutat es manté inalterable", ha afirmat en declaracions als mitjans. 

L'Ajuntament d'Elx vol que la Dama estiga un any en la ciutat en què es va traure de terra el 4 d'agost de 1897 per a commemorar l'efemèride. La intenció del consistori és aconseguir una cessió temporal del bust iber per tal de mostrar-lo en una exposició municipal en el Museu Arqueològic i de la Història d'Elx (MAHE), un atractiu que li donaria l'última empenta per a arribar al milió de visitants des que va obrir. No seria la primera vegada que la peça visita aquest centre, que va acollir-la durant sis mesos el passat 2006 amb motiu de la inauguració. 

Des de l'inici de les gestions el govern local ha insistit que si s'obté el trasllat es mantindrien totes les mesures per a preservar la figura. Té reservada, de fet, una partida d'1,2 milions d'euros per a reformar les sales en què s'exposarà. El possible viatge a Elx de l'escultura valenciana acumula alguns mesos de polèmica. El conflicte va agreujar-se després de fer-se pública en novembre de 2021 la dimissió de l'aleshores directora general de Belles Arts, Lola Jiménez-Blanco, suposadament pel rebuig a traslladar la Dama i altres peces valuoses del Museu Arqueològic Nacional a les comunitats on van ser trobades. Les pròximes setmanes Cultura determinarà, ja amb l'informe més recent a la mà, si finalment és viable que la Dama torne a casa pel 125 aniversari. 

També et pot interessar

stats