El govern espanyol no cedirà la Dama d'Elx pel "mal estat de conservació"

L'alcalde d'Elx, Carlos González, ha confirmat la notificació del Ministeri de Cultura

La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment
La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment / Europa Press

El govern espanyol no cedirà la Dama d'Elx a causa del seu "mal estat de conservació", segons ha confirmat aquest divendres l'alcalde d'Elx, Carlos González.

Ho ha comunicat en una roda de premsa en la qual ha comentat que l'Ajuntament ha rebut una notificació "telefònica i escrita" del Ministeri de Cultura en la qual es posa en coneixement en relació amb la petició de cessió de la Dama que l'estat actual de la peça "desaconsella qualsevol moviment".

González ha detallat que "en aquesta comunicació es fa saber que qualsevol trasllat, vibració o canvi en les condicions mediambientals pot desencadenar processos de degradació irreversibles" del bust ibèric. "Aquesta posició està basada en criteris tècnics i es tracta d'una comunicació, d'una circular, dirigida i signada pel director general de Belles arts, Isaac Sastre", ha indicat.

De la mateixa manera, ha mostrat la preocupació de l'equip de govern municipal "per l'estat de conservació de la Dama" i ha destacat que és "prioritari" per a ells conéixer l'informe tècnic i saber amb certesa i amb exactitud quin és, en aquest moment, l'estat de conservació i si hi ha cap tipus de deterioració o si pateix algun tipus de patologia.

Tant l'alcalde com el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'havien mostrat partidaris de la cessió temporal del bust. De fet, dijous passat, 20 de gener, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, es va referir a un possible canvi d'ubicació de la Dama i va recordar que en el seu departament està obert a cessions temporals, però no és "partidari de desmembrar les col·leccions estatals".

També et pot interessar

stats