Iceta refreda el trasllat de la Dama d'Elx: "No em vull comprometre a moviments concrets"

El ministre de Cultura admet que des del seu departament no són "molt partidaris" de "posar en risc" algunes peces i allunya la possibilitat de cedir l'emblemàtic bust iber a la capital del Baix Vinalopó el 2022

La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment
La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment / Europa Press

El possible trasllat de la Dama d'Elx des del Museu Arqueològic Nacional a la ciutat originària continua generant polèmica i sembla cada vegada més llunyà. El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha reconegut aquest dilluns que els centres nacionals han de fer un esforç per a "acostar" les obres que guarden a tota la societat espanyola, però al mateix temps ha admés que des del seu departament no són "molt partidaris" de "posar en risc algunes peces", en referència a l'emblemàtica escultura valenciana. "No em vull comprometre a moviments concrets", ha sentenciat. 

Iceta ha presidit en el Museu de Santa Cruz de Toledo la primera reunió de la taula de la moda d'autor, i en declaracions als periodistes ha assegurat desconéixer la raó per la qual s'ha obert un debat sobre les col·leccions dels museus estatals. 

El conflicte va agreujar-se després de fer-se pública la dimissió de la directora general de Belles Arts, Lola Jiménez-Blanco, suposadament pel rebuig a traslladar la Dama d'Elx i altres peces valuoses del Museu Arqueològic Nacional a les comunitats on van ser trobades. L'Ajuntament d'Elx vol aconseguir la cessió temporal del bust iber per a una exposició municipal el 2022, coincidint amb el 125é aniversari de la troballa d'aquesta peça. La Dama ja va tornar temporalment a Elx el 2006, on va estar durant sis mesos amb motiu de la inauguració del Museu Arqueològic i de la Història d'Elx (MAHE).

En resposta a preguntes sobre el bust, Iceta ha assenyalat que des del Ministeri de Cultura no són "molt partidaris" de "posar en risc" alguns monuments: "Hi ha peces que són, per als museus, molt singulars o per la seua història o per la seua rellevància, i després hi ha problemes de tipus logístic i d'assegurances. I, per tant, jo no em vull comprometre a moviments concrets", ha dit el ministre. Amb aquestes afirmacions reforça la postura del seu gabinet, que divendres passat ja va emetre un comunicat en què es reiterava que no hi ha "cap pla per al trasllat o devolució" d'obres de les col·leccions de museus nacionals

No obstant això, Iceta ha insistit que aquests centres "són del conjunt dels espanyols" i que és bo que "tots els espanyols senten com a propi un patrimoni que és seu, encara que en un moment determinat estiga situat en una institució de l'Estat, siga a Madrid o en una altra ciutat".

També et pot interessar

stats