El trasllat de la Dama a Elx reobri el debat tècnic

El Museu Arqueològic d’Elx està a l’espera de saber si podrà incloure la peça en una exposició d'art ibèric per a 2022

El trasllat de la Dama a Elx reobri el debat tècnic / À Punt NTC

La resistència d’alguns càrrecs públics a traslladar la Dama d’Elx a la capital del Baix Vinalopó ha reobert el debat entre tècnics sobre els pros i els contres d'aquestes cessions, habituals entre museus a tot el món des dels anys 70. 

Altres figures han viatjat centenars de quilòmetres per a poder veure-les en altres museus. És el cas dels Guerrers de Xi'an, per exemple, que arribaran al Museu Arqueològic Provincial d'Alacant (MARQ) el 2022 des de la Xina. Però la distància entre Madrid i Elx sembla insalvable perquè la Dama vinga el 2022 en perfectes condicions.

Carlos González, alcalde d’Elx, ha assegurat que estan disposats a complir “totes les condicions i requisits” per tal que puguen rebre l’escultura ibèrica. Per contra, alguns tècnics s’oposen i al·leguen els perills de conservació durant el trasllat. Teresa Orozco, professora de Prehistòria de la Universitat de València, ha assegurat a À Punt Notícies que "fer cessions temporals és una barbaritat” i opta per custodiar la Dama al Museu Arqueològic Nacional de Madrid. 

Altres especialistes, en canvi, asseguren que això només és un pretext que amaga, en realitat, raons polítiques. Tono Vizcaíno, arqueòleg de la Universitat d’Alacant, creu que “les condicions tècniques no són obstacle per a traslladar peces d'art, un fet comú entre museus”.

La Dama d'Elx ja va estar cedida durant sis mesos l’any 2006. Per al 2022, el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) té previst remodelar tota una ala de l’edifici per a allotjar la peça dins d'una exposició d'art ibèric. Amb les condicions tècniques assegurades, la Dama queda a l’espera que es prenga una decisió per saber si finalment la traslladaran a aquesta exposició. 

També et pot interessar

stats