Oltra: "La Dama d'Elx hauria d'estar, com el seu nom indica, a Elx"

La portaveu del Consell lamenta que hi haja un centralisme no sols amb la seu de les institucions, sinó també amb la custòdia de les peces artístiques

Dos treballadors del Museu Arqueològic Nacional vigilen la sala on està la Dama d'Elx
Dos treballadors del Museu Arqueològic Nacional vigilen la sala on està la Dama d'Elx / Europa Press

La Dama d'Elx "hauria d'estar, com el seu nom indica, a Elx". Així d’explícita s’ha mostrat la vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra, en ser preguntada per la decisió del Ministeri de Cultura de negar-se a cedir temporalment aquesta peça a la ciutat on la van trobar i on enguany se celebra el 125 aniversari de la troballa.

La vicepresidenta Oltra ha afirmat que l’alcalde d’Elx, Carlos González, "té tot el suport del Consell en aquest tema", en referència a la reclamació de l’alcalde il·licità perquè la peça estiga temporalment a Elx amb motiu de l’efemèride. Per a la portaveu del Consell, és una qüestió "notòria" que la Dama hauria d'estar al municipi que li dona nom.

"No sé per què les peces han d'estar totes a Madrid. Tornem al mateix. Totes les seus no han d'estar a Madrid", ha afirmat en referència al centralisme dels organismes públics, que mantenen majoritàriament les seus principals a la capital. Per a Oltra, la Dama ha de tornar a Elx "i no sols pel 125 aniversari", segons ha remarcat.

Una espera que no ha acabat com s'esperava

Cal recordar que l’Ajuntament d’Elx ha estat durant els últims mesos sol·licitant i gestionant la cessió temporal de la Dama per als actes del 125 aniversari. La intenció del consistori il·licità era que, mantenint totes les mesures per a preservar aquesta peça, es mostrara en una exposició temporal a Elx.

A pesar que el ministeri sembla que inicialment no descartava la cessió, després d’uns mesos d’indefinició, finalment va anunciar al gener que no autoritzava el trasllat de la Dama d’Elx argumentant que "qualsevol trasllat, vibració o canvi de les condicions mediambientals" podia causar "processos de degradació irreversibles" en el bust ibèric

També et pot interessar

stats