Elx demanarà la cessió permanent de la Dama

L'alcalde socialista, Carlos González, insta Iceta a ser "valent" per a cedir la Dama d'Elx, que aquest dijous compleix 125 anys de la troballa

L'alcalde d'Elx, Carlos González, aquest dimecres després de reunir-se amb la delegada del govern, Pilar Bernabé
L'alcalde d'Elx, Carlos González, aquest dimecres després de reunir-se amb la delegada del govern, Pilar Bernabé / À Punt NTC

L'Ajuntament d'Elx demanarà al Ministeri de Cultura que la Dama d'Elx, que actualment està a Madrid, torne a la ciutat de manera permanent. Ho farà en una declaració institucional quan aquest dijous se celebre el 125é aniversari de la seua troballa.

L'alcalde, el socialista Carlos González, s'ha reunit amb la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i ha explicat que per a Elx "és molt important aquesta efemèride del 125é aniversari i que la ciutat continua "anhelant" des del punt de vista sentimental però també socioeconòmic el retorn de la Dama d'Elx.

El missatge de l'Ajuntament d'Elx al ministre Miquel Iceta és que "siga valent com ho van ser el 2006 Zapatero i Carmen Calvo" i pose de manifest el seu "compromís" amb la descentralització de la política cultural i amb Elx. "Que faça realitat aquest anhel que tenim els il·licitans i els valencians que la Dama d'Elx puga estar a la seua ciutat", ha apuntat González.

Segons ha recordat, el 2006 la Dama d'Elx va poder vindre cedida temporalment durant sis mesos i va ser "un autèntic èxit col·lectiu", tant per al Ministeri de Cultura com per a la ciutat, que va rebre 380.000 visitants, el 80% de fora de la Comunitat Valenciana.

A juí de l'alcalde, el retorn definitiu de la Dama d'Elx a la ciutat tindrà una "important repercussió" en termes de visibilitat i en l'àmbit socioeconòmic serà una "palanca fonamental" per a impulsar l'activitat turística a Elx i a la Comunitat Valenciana.

Cultura reitera que no traslladarà la Dama a Elx per consell dels experts

El Ministeri de Cultura i Esport ha reiterat aquest dimecres el seu rebuig a traslladar l'escultura de la Dama d'Elx sobre la base de la recomanació dels experts que "desaconsellen que es trasllade".

Un portaveu de Cultura ha assenyalat que el Ministeri de Cultura i Esport, com ha explicat en anteriors ocasions, "basa les seues decisions en les recomanacions dels experts, que en aquest cas desaconsellen el seu trasllat".

El mateix Iceta va respondre d'igual forma a una pregunta al senador de Compromís, Carles Mulet, el juliol passat al Senat. "Mentre que els informes tècnics desaconsellen el moviment jo com a ministre no l'autoritzaré. La Dama és un monument únic, no em parle de rèpliques i, com a ministre, jo aconsellaria a qualsevol que no posar per damunt els interessos polítics partidistes abans que la seguretat d'aquesta peça", va contestar.

La història de la Dama d'Elx

El bust de la Dama d'Elx, una escultura ibera feta en pedra calcària entre els segles V i IV abans de Crist, va ser trobada el 4 d'agost del 1897 a l'Alcúdia, un jaciment arqueològic a tres quilòmetres de la ciutat. Aquest mateix any va ser comprada pel Museu del Louvre, que la va albergar fins al 1941. Després, va passar a les mans del Museu del Prado fins al 1971 i des de llavors roman en el Museu Arqueològic Nacional.

L'alcalde il·licità, que recorda que des de la seua troballa la Dama només ha estat a Elx l'any 1965 pel seté centenari del Misteri d'Elx i el 2006.

Sosté que "si no és amb el 125 aniversari, serà en el 126, perquè aquesta és una reivindicació que no és una circumstància passatgera, sinó un sentiment i un projecte de ciutat", i insta Iceta a "empatitzar" amb el poble il·licità.

Exposicions i un projecte al MAHE amb vista a rebre-la

L'alcalde socialista indica que el lloc triat per acollir la Dama d'Elx seria en el Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (MAHE), per al qual ja existeix un projecte supervisat pel Museu Arqueològic Nacional que es licitarà durant aquest segon semestre de l'any, amb la condició que el procediment, en el moment que Cultura accedisca a portar-la, es puga executar.

En aquest mateix museu, una exposició revisa fins a novembre el paper de la dona ibera en les diferents etapes de la seua vida, una mostra que s'emmarca dins dels actes amb els quals el consistori preveu festejar aquest aniversari.

Així mateix, una exposició en el jaciment de l'Alcúdia mostra els manuscrits originals de l'historiador Pedro Ibarra sobre el moment del descobriment de la Dama d'Elx i també s'exhibeixen objectes, fotos i retallades de premsa de l'època a través d'una mostra que serveix per a engalanar la ciutat entorn de l'aniversari del bust a l'espera de celebrar-lo amb la mateixa figura.

També et pot interessar

stats