Elx demana al govern espanyol la cessió temporal de la Dama el 2022

L’Ajuntament ha subrallat el “legítim anhel” dels il·licitans pel retorn del bust i ha començat els preparatius per a albergar-lo “en les millors condicions”

Bust de la Dama d'Elx, que actualment es troba al Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid.
Bust de la Dama d'Elx, que actualment es troba al Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid. / Ajuntament d'Elx

El ple de l'Ajuntament d'Elx ha sol·licitat al govern espanyol la cessió temporal de la Dama d’Elx, que ara està al Museu Arqueològic Nacional (MAN). La cessió començaria a partir de l'últim trimestre del 2022 i duraria un any, per a commemorar el 125 aniversari de la troballa arqueològica al jaciment de l'Alcúdia.

Tots els grups polítics que formen la corporació municipal han signat la petició, que subratlla el "legítim anhel" de tots els il·licitans pel retorn temporal de la Dama a Elx. Hi ha dos antecedents: el 1965 durant uns dies i el 2006, quan va estar sis mesos a la torre de l'homenatge del Palau d’Altamira.

En aquesta última visita van visitar la Dama vora 400.000 persones. Això va suposar "un impuls turístic i cultural de primer orde" i un "exemple clar que sí que era possible fer realitat una política cultural descentralitzada", segons ha explicat el consistori.

L'Ajuntament ha assegurat que les condicions de trasllat, vigilància i seguretat seran les requerides pel Ministeri de Cultura i el MAN. De fet, ja han començat els preparatius per a transformar i modernitzar l'ala oest del Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (MAHE) per a albergar-la en les "millors condicions" la peça.

L'alcalde d'Elx, Carlos González, ha afirmat que aquesta cessió no "posa en risc" la peça. Es referia a les declaracions del ministre de Cultura, Miquel Iceta, en les quals assenyalava que el seu departament no era partidari del trasllat del bust a la seua ciutat d'origen i que tampoc no hi havia un pla establit per a la cessió.

També et pot interessar

stats