Puig demana a Iceta la cessió de la Dama d'Elx sis mesos i diu que el ministre es mostra "receptiu"

El president de la Generalitat assegura que al Ministeri de Cultura estan estudiant la qüestió

El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta
El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta / Generalitat

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha sol·licitat al ministre de Cultura, Miquel Iceta, la cessió de la Dama d'Elx a la ciutat il·licitana durant un període de sis mesos, i ha assegurat que el representant del govern central s'ha mostrat "receptiu".

Així ho ha asseverat el dirigent autonòmic després de mantindre a Madrid una reunió amb el titular de Cultura, en què Puig ha aprofitat per a tornar a abordar la petició des de la Comunitat Valenciana que el bust descobert a Elx siga cedit en el 125 aniversari del seu descobriment. "I no sols la Dama, sinó que realment servisca per a projectar tot el que significa l'art ibèric des d'Elx", ha precisat el president.

Puig ha assegurat que Iceta li ha comunicat que estan estudiant la qüestió "amb totes les consideracions de caràcter tècnic que nosaltres evidentment estem convençuts que cal adequar en tractar-se d'una obra d'aquesta magnitud".

Museu de Belles Arts

D'altra banda, per al president de la Generalitat, "hi ha un espai general de cooperació que hem de reafirmar". "El Ministeri de Cultura —ha recalcat— ha d'eixir necessàriament de Madrid, no pot estar residenciat únicament a Madrid, i aquesta és una política de desconcentració que nosaltres volem defensar".

Per això és "fonamental", ha apuntat, "la consolidació d'alguns museus importants que hi ha fora de Madrid", entre els quals ha destacat el Museu de Belles Arts de València, que "tindrà una capacitat major". "Estem establint eixe marc de cooperació per a dotar-lo de la fortalesa que es mereix, ja que és la segona pinacoteca d'Espanya", ha reivindicat.

D'altra banda, el ministre ha informat el president valencià del suport a dues iniciatives importants de restauració que es faran amb fons europeus: les muralles de Sagunt i el castell de Forna (Atzúbia-Forna), que rebran un milió d'euros cadascun per a la seua recuperació.

També et pot interessar

stats