El Corpus, la festa grossa de València, entra en el cap de setmana gran
La ciutat s’omplirà de personatges i representacions bíbliques i la Casa de les Roques reobri al públic després d’una rehabilitació integral
València celebra aquest cap de setmana els dies grans de la seua festa grossa, el Corpus Christi, amb una intensa agenda per a rememorar una de les festes més longeves de tot l’Estat que omplirà els carrers de Ciutat Vella de personatges i representacions bíbliques i música de dolçaina i tabal. Repassem la programació d'aquest dissabte, l’avantsala d'un diumenge que estarà protagonitzat per la cavalcada del Convit i la solemne processó.
A partir de les 18:00 hores, a l'escenari de la plaça de la Mare de Déu, tindrà lloc la representació dels misteris de Sant Cristòfol, del rei Herodes i d'Adam i Eva. En acabant, a les 19:30 hores, el grup de dolçainers i tabaleters El Cudol oferirà un concert de música tradicional dirigit pel compositor Antoni de la Asunción, un dels experts en la recuperació de la dolçaina.
De nit, a les 23:00 hores es reprén la programació amb el concert extraordinari de la Banda Simfònica de València, dirigida per Miquel Rodrigo, que interpretarà obres representatives de la festivitat, com La Marxa del rei Barbut o el poema simfònic Es xopà fins la Moma, de Salvador Giner a partir d'una poesia de Luis Cebrián que descriu la processó del Corpus al seu pas pels carrers de València el 9 de juny de 1746, on es va desencadenar una gran tempesta.
A la mitjanit, la nit de festa posarà la cirereta a la jornada festiva amb el passacarrer que farà el recorregut invers de la processó, amenitzat per la banda de música i el lliurament dels premis d'aparadors, balcons i façanes engalanades.
L’agenda del dissabte servirà d’avantsala a la celebració del dia gran de la festa del Corpus Christi al Cap i Casal, amb la cavalcada del Convit, diumenge a migdia, i la solemne processó, a les 19:00. El toc de campanes del Micalet marcarà l’inici de la festa a les 9:00 del matí.
Les dues processons principals podran seguir-se en directe a través d'À Punt. A les 12:00 hores, Ferran Cano contarà tots els detalls al voltant de la cavalcada del Convit, de la mà de l'historiador de l'art Enric Olivares i Amparo Marín-Villalba, col·laboradora de l'Associació de Músics i Dansants. A partir de les 20:00 hores, l'acompanyarà el periodista i teòleg Baltasar Bueno en la retransmissió de la processó del Corpus Christi 2023.
La Casa de les Roques es vesteix de llarg
Coincidint amb aquesta celebració històrica, el Museu del Corpus-Casa de les Roques, un edifici del segle XV, ha tornat a obrir les portes després dels treballs de rehabilitació integral que s’han dut a terme durant el passat any.
La construcció de la Casa de les Roques va ser ordenada per Pere el Cerimoniós a unes passes de les torres de Serrans entre els anys 1435 i 1448, en ple Segle d’Or, i des d’aleshores ha tingut per finalitat la guarda i protecció de les roques que històricament han eixit en la processó del Corpus, constituint uns dels edificis civils més singulars de la ciutat.
Enguany, només dues de les onze roques eixiran en processó, la de la Mare de Déu i la del Sant Calze, a causa d'unes deficiències en l'engranatge i el sistema de tracció que desaconsellen l'exhibició de la resta de monuments, motiu pel qual les altres nou roques encara podran ser visitades en el museu.
L’espai expositiu, on es poden descobrir les peces del bestiari, els gegants, les roques que participen en el Corpus, així com altres elements al·legòrics, ha organitzat una exposició recopilatòria dels cartells dissenyats per a la festa. El centre pot visitar-se de dimarts a dissabte de 10:00 a 14:00 hores i de 15:00 a 19 hores i els diumenges de 10:00 a 14:00 hores.