Què saps de la festa del Corpus de València?

Potser només eres capaç de reconéixer la Moma, les roques i els gegants i cabuts, però darrere hi ha tota una tradició i patrimoni molt arrelat a la cultura valenciana

La Moma, una de les icones del Corpus Christi
La Moma, una de les icones del Corpus Christi / GVA
À Punt
María Rosa Ramírez @apuntnoticies
18 de juny 2022 - 08:00 Actualitzat: 08 de juny 2023 - 11:37

Considerada històricament "la festa grossa" de la ciutat de València, el Corpus Christi és una celebració que serveix per a enaltir l'eucaristia. Però saps en què consisteix? Coneixes algunes de les curiositats més destacades d'aquesta festa? Et posem a prova:

1 | Quan se celebra?

Per a determinar la data del Corpus Christi ens hem de fixar en el calendari lunar. Aquesta festa se celebra seixanta dies després del Diumenge de Resurrecció, és a dir, des del segon dijous després de Pentecosta. Però com ja a no és festiu, la Conferència Episcopal Espanyola va traslladar la festa del Corpus i les celebracions a diumenge.

2 | Sabies que era festiu en tot l'estat?

A Espanya el dia del Corpus Christi era festiu en tot l'estat fins al 1989. Des d'aquell any només algunes comunitats autònomes han mantingut la tradició. El Consell de la Generalitat va declarar la festa bé d'interés cultural immaterial l'any 2010.

3 | De portes a dins…

En els orígens era una festa que es feia dins de l'església, però el 1326, a proposta del bisbe Hug de Fenollet i els jurats de la ciutat, es va convidar el poble a participar de la celebració de caràcter religiós. Tot i això, la primera processó es remunta a 1355 i a partir de 1372 té continuïtat. La processó es va celebrar entre 1355 i 1505 de matí i el 1506 es va traslladar a la vesprada, que és el temps que ha continuat eixint al carrer fins ara, encara que això sí amb el canvi de dijous a diumenge.

4 | Una celebració en dos actes: quins?

La cavalcada del Convit i la processó general. La cavalcada del Convit se celebra només des de 1516 i sovint no s'ha eixit. De fet, s’ha recuperat des de fa poc més d’una dècada. Comença a les 12 del migdia a la porta del Palau de la Generalitat i acaba a la Casa de les Roques i no és més que una manera de convidar el poble a participar en la processó general, l'acte central que se celebra a la vesprada. Fa un recorregut pel barri de Ciutat Vella que comença a la Porta dels Apòstols de la catedral de València.

5 | Quins són els cinc elements que formen part de la processó general?

Les figures, les roques, els misteris i personatges tant del Nou Testament com de l’Antic Testament, les danses i els nanos i gegants.

Les figures de la Processó del Corpus Christi de València es troben al Museu de les Roques durant la resta de l'any
Les figures de la Processó del Corpus Christi de València es troben al Museu de les Roques durant la resta de l'any
Gegants i cabuts al Museu de les Roques de València
Gegants i cabuts al Museu de les Roques de València

6 | La Moma, tota una icona: què representa?

Potser és el personatge més reconegut de la processó i amb què sovint s’il·lustra la festa. La Moma representa la virtut i els momos, els set pecats capitals. En la dansa simbolitzen la lluita entre el bé i el mal, i a la fi, el triomf de la virtut.

7 | Per què les anomenem roques?

Les roques són els carros majestuosos que participen en la solemne processó del Corpus. Quatre d'aquestes roques daten del segle XVI, dos del XVII, dos del XIX, dos més del XX i finalment una del segle XXI. Algunes les condueixen a mà. Quant a la denominació, hi ha diverses teories: o bé va estar el poble qui va encunyar aquest terme per la forma de les carrosses que semblen penyals (abans eren molt més altes) o bé, simplement per canviar l’ordre de paraula CA-RRO a RO- CA.

Les Roques a la plaça de la Verge de València
Les Roques a la plaça de la Verge de València

8 | Quina és la música de la festa?

La dolçaina i el tabal amenitzen en tot moment la celebració.

9 | Què vol dir l’expressió "Conéixer o saludar més gent que el capellà de les roques"?

S’usa amb el significat d'estar molt relacionat o saludar molta gent, en al·lusió al capellà de les roques, que mentre passava pels carrers de València per a anunciar la festa del Corpus saludava cerimoniosament i tot aquell que hi trobava.

10 | Una associació per a difondre i protegir la festa, la coneixes?

És en els anys cinquanta i seixanta del segle XX quan un grup de valencians torna a impulsar la processó per a recuperar l'antiga esplendor, i s'organitzen en l'anomenat Grup de Metxa i posteriorment l'Associació Amics del Corpus de la Ciutat de València. L'Associació d'Amics del Corpus de València s'encarrega des dels anys huitanta del segle passat del funcionament, difusió i protecció d'aquesta tradició festiva. Nasqué de l'agrupació dels antics Cirialots, personatges que acompanyen la custòdia durant la processó i que s'associaren per la recuperació i defensa de la festa. Actualment, l'associació està formada per més de 600 socis, i són més de 275 les persones que participen activament en la festa representant personatges.

En directe, en À Punt

À Punt torna a retransmetre els actes principals de la Festa del Corpus Christi de la ciutat de València. Superats els anys en què la pandèmia va provocar la suspensió de la festa, la ciutat torna a viure la festa i À Punt ofereix per segon any consecutiu després de la pandèmia tant la cavalcada matinal del Convit, des de les 12:00 hores del matí, com la processó solemne i general de la vesprada, a les 20:00 hores, tot en directe diumenge en À Punt.

També et pot interessar

stats