L'escuradeta torna a València tres anys després

Les paradetes d'atifells típicament valencians es podran visitar a la plaça de la Reina des d'aquest diumenge fins a l'11 de juny

Imatge d'arxiu d'una de les parades del Mercat de l'Escuraeta
Imatge d'arxiu d'una de les parades de l'escuradeta / Festes de València

L'escuradeta, amb 800 anys d'existència, torna a la plaça de la Reina aquest diumenge i hi estarà fins a l'11 de juny, coincidint entre les festivitats de la Mare de Déu dels Desemparats i el Corpus.

El tradicional mercat s'havia suspés el 2020 per la pandèmia, i el 2021 i 2022 per les obres de remodelació de la plaça. En total, seran 21 parades que es col·locaran a l'espai central i que romandran obertes de 9:00 a 22:00 hores.

Els llocs de venda ofereixen tota classe d'atifells de fusta o ceràmica valenciana per a la llar i la cuina, així com altra mena de recipients i productes de terrissa. Entre els productes que es poden trobar hi ha xiulets o piulets, atuells de terrissa, que s'omplin d'aigua i imiten els pardals en bufar-los, o les campanetes de la Mare de Déu, peces de terrissa cuita o ceràmica amb una creu de fusta o de metall roig que els xiquets i les xiquetes fan sonar tradicionalment durant els dies de mercat i la festivitat del Corpus.

Hi ha documents que situen l'origen d'aquest mercat, un dels més antics de València, al segle XIV. Es va concebre perquè els artesans novells que volien accedir als gremis exposaren les seues obres.

També et pot interessar

stats