Comencen les obres que convertiran el centre històric de València en zona de vianants

A la remodelació de la plaça de la Reina s'hi suma la de l'entorn de la Llotja i el Mercat Central

Uns operaris alcen el cartell que informa de les obres de la Plaça de la Reina
Uns operaris alcen el cartell que informa de les obres de la Plaça de la Reina / À Punt NTC

Pas definitiu per a convertir el centre històric de València en zona de vianants. La pluja no ha capgirat l'agenda i, tal com estava previst, aquest dilluns han començat les obres de reurbanització de la plaça de la Reina. Als treballs s'hi suma la reurbanització al voltant de la Llotja i el Mercat Central que es va iniciar dijous passat, unes obres que alliberaran els carrers de trànsit i canviaran la fisonomia del centre de la ciutat a curt termini.

Les dues recuperaran 32.000 m² d'espai públic per als vianants, 12.000 m² a la plaça de la Reina i 20.000 m² a la zona del Mercat Central. Un canvi que afecta vora 70 vies, i es completarà en 14 mesos i un any respectivament.

"Aquesta plaça era una rotonda per als vehicles on els vianants anaven amb un munt de problemes, i ara serà dels veïns i veïnes de la ciutat", ha manifestat l'alcalde, Joan Ribó, en la roda de premsa que ha acompanyat l'inici de les obres de la plaça de la Reina. Els arquitectes José María Tomás i Antonio Escario han projectat un bosc urbà i una zona infantil, en una nova plaça amb envelats i quioscos per a l'esplai públic. La remodelació de l'aparcament també promet contenidors soterrats i places més amples.

L'inici de les obres ha obligat a tancar els accessos a la plaça des del carrer de la Pau i altres vies adjacents, exceptuant la circulació dels residents i els vehicles logístics. L'aparcament no es podrà utilitzar fins que acaben les obres i la parada de taxis s'ha traslladat temporalment. La situació ha alçat les crítiques d'una part del veïnat. Entre altres molèsties, critiquen la dificultat per a emprar els aparcaments a zona de Tapineria, ja que s'ha deixat un carril únic que complica les maniobres quan coincideixen dos vehicles.

Carrers on s'interromp la circulació per les obres de la plaça de la Reina
Carrers on s'interromp la circulació per les obres de la plaça de la Reina / À Punt NTC

Reurbanització en quatre fases de la Llotja i el Mercat Central

L'altra reurbanització, la de l'entorn de la plaça de la Ciutat de Bruges, la Llotja, el Mercat Central i l'església de Sant Joan, s'executarà en quatre fases per a minimitzar l'impacte en les parades del mercat i els comerços de la zona, i amb l'objectiu d'acabar-les abans de la campanya de compres de Nadal.

Les obres ja han començat a la plaça de la Ciutat de Bruges. Al maig ho faran a la zona nord de la plaça del Mercat, a l'agost a la part sud, i al novembre als carrers de Maria Cristina i Carabasses.

El PP creu que les obres amenacen el comerç al centre

El Partit Popular denuncia que aquestes obres amenacen el comerç i l'hoteleria del nucli històric de València. El regidor del grup municipal popular Santiago Ballester ha denunciat que fan impossible accedir al centre de la ciutat en vehicle, pel tancament dels aparcaments de la Reina i Parcent, on s'han perdut 600 places, i la pèrdua de parades de 15 línies de l'EMT.

Les places de l'Ajuntament i Sant Vicent, els pròxims objectius

Les actuacions suposen una inversió de 10 milions, en el cas de la plaça de la Reina, i la de l'entorn del Mercat en requerirà 8,3. La Unió Europea sufragarà parcialment les obres, ja que aportarà més de tres milions en cadascuna.

Després d'aquestes, quedarà pendent la reurbanització definitiva de la plaça de l'Ajuntament de València, per a la qual es convocarà d'ací poc el concurs d'idees, i de la plaça de Sant Agustí.

Actuacions a l'entorn de la plaça del Mercat Central
Actuacions a l'entorn de la plaça del Mercat Central / À Punt NTC

També et pot interessar

stats