La Biblioteca Virtual de la UA s'estrena amb Antonio Machado i Miguel Hernández

Posa a l’abast del públic vora un miler d’obres digitalitzades de cada autor així com documents i estudis

Fotografies d'arxiu d'Antonio Machado i Miguel Hernández utilitzades en la BVMC per a marcar les seues seccions
Fotografies d'arxiu d'Antonio Machado i Miguel Hernández utilitzades en la BVMC per a marcar les seues seccions / Biblioteca Virtual Miguel Hernández

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (BVMC) de la Universitat d'Alacant (UA) es presenta en la seua nova etapa per a impulsar la investigació en les diferents àrees de les humanitats amb dos portals d'autor dedicats a Miguel Hernández i Antonio Machado, que sumen vora 2.000 registres digitalitzats.

En la presentació del projecte, aquests dijous, han participat el ministre de Cultura, Miquel Iceta, el director de l'Instituto Cervantes, Luis García Montero, la subdelegada del govern, Araceli Poblador, i la consellera d'Universitats, Josefina Bueno, a més de la rectora, Amparo Navarro, entre altres. El Centre d'Humanitats Digitals (BVMC) ha pres el relleu del projecte iniciat l'any 1999 a la UA. Una renovada etapa que s'inicia amb una carta de presentació que porta el segell de dos poetes que han sigut, són i seran referents indiscutibles del segle XX: Antonio Machado i Miguel Hernández amb vora un miler d’arxius digitalitzats de cadascú. 

El disseny d’aquestes biblioteques d'autor que recullen tot el que està relacionat amb els dos poetes —ara accessibles a través de la biblioteca virtual després de l'alliberament dels drets de les obres— ha recaigut en els catedràtics de la UA José Carlos Rovira i Ángel Luis Prieto de Paula. 

Durant la presentació, la rectora Amparo Navarro ha destacat que els objectius del nou Centre d'Humanitats Digitals BVMC són, per un costat, impulsar la investigació en les diferents àrees de les humanitats digitals. I de l’altre, dur a terme el desenvolupament i anàlisi d'eines i serveis tecnològics que faciliten la utilització i l'aprofitament del creixent conjunt de materials digitalitzats mitjançant l'aplicació dels recursos de la intel·ligència artificial. També ha recordat que la BVMC té més de 650 portals temàtics construïts al llarg de més de dues dècades.

Els portals Antonio Machado i Miguel Hernández recopilen no només les seues obres, des de les primeres edicions fins a edicions crítiques recents, sinó també documents i estudis crítics sobre tots dos autors i les seues obres, a més de biografia, bibliografia i diversos materials relacionats, com són imatges o enregistraments sonors. Tot això, evidentment, accessible a través d'internet i a l'abast de tot el món sense cap restricció.

Iceta ha tancat l'acte lloant la Universitat d'Alacant per ser "un referent en la investigació en drets d'autor i un exemple dels nous temps amb la digitalització i la divulgació en internet amb la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes".

Per la seua banda, el poeta i director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero, ha comentat que Alacant és bàsica per a qui es dedica a la cultura pels seus professors, que són autèntics referents, i per a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, un projecte que ha qualificat de "punt de referència per al Ministeri de Cultura i per a les administracions sobre com digitalitzar i divulgar la cultura".

En el mateix sentit s'ha manifestat Josefina Bueno, consellera d'Universitats, Ciència i Societat Digital, que ha confessat que "els que estimem les lletres, tornem a les lletres quan tenim ferida l'ànima".

També et pot interessar

stats