Villa Amparo, la casa on va residir Antonio Machado, reobri com a espai cultural

El xalet neoclàssic de Rocafort està a l'espera d'una rehabilitació integral

Villa Amparo, la casa on va residir Antonio Machado, reobri com a espai cultural
Villa Amparo, la casa on va residir Antonio Machado, reobri com a espai cultural / À Punt NTC

Villa Amparo, la casa on va residir Antonio Machado a Rocafort, reobri com a espai cultural i vol reivindicar la figura del poeta, que s'hi va refugiar quasi dos anys en plena Guerra Civil. El xalet neoclàssic està a l'espera d'una rehabilitació integral, però aquest dimarts ha obert l'exposició "Machado a Rocafort".

Antonio Machado hi va viure de novembre de l'any 1936 al març del 1938. Aquest dimarts, Villa Amparo, amb la casa i els jardins, ha obert perquè es conega la importància d'aquest immoble quan València era capital de la Segona República.

Tomàs Gorría, comissari de l’exposició, explica a À Punt que en aquest xalet el poeta va tindre una certa tranquil·litat, amb un paisatge mediterrani que li recordava Sevilla, i hi va viure quinze mesos “molt tranquils i molt prolífics literàriament”.

S'obri la primera planta de la casa, on va viure la família Machado per a recuperar la vida que feia aquest racó de pau enmig de la Guerra Civil i va continuar escrivint. Tal com detalla el poeta i director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero, d’aquesta etapa són els seus poemes de guerra, de bombardejos, de solidaritat amb les víctimes i també les seues reflexions sobre com d’important és la cultura en una democràcia i com d’important és la democràcia per a la convivència entre la gent. 

“Aquest és un espai que té totes les condicions per una espiritualitat cívica, laica, per entendre el significat de la poesia”, ha manifestat el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Després de visitar les instal·lacions de l'ara anomenada Casa dels Poetes, ha començat un diàleg sobre la figura de Machado.

També et pot interessar

stats