Arranca l’Any Sorolla, el mestre de la llum

Enguany fa cent anys de la mort del pintor valencià més universal amb un ampli ventall d’activitats

'Platja de València a la llum del matí', obra de Sorolla de 1908
'Platja de València a la llum del matí', obra de Sorolla de 1908 / Hispanic Society of America

El 2023 celebrem el centenari de la mort del pintor valencià més universal, Joaquim Sorolla, amb una extensa programació cultural que portarà a diversos espais del territori algunes de les seues obres mestres, així com d’altres menys conegudes.

Nascut l’any 1863 al carrer de les Mantes de València, a tocar del Mercat Central, com recorda hui una placa ceràmica, Sorolla va saber captar la llum mediterrània de les nostres platges, com les de Xàbia i el Cabanyal, a través d’escenes quotidianes representades essencialment per dones vestides de blanc i xiquets jugant a la vora d’una mar d’un blau enlluernador. 

Però també va retratar els paisatges rurals dels tarongers a Alzira o el Palmerar d’Elx, així com les festes populars del nostre país de finals del segle XIX i principis del XX, forjant una visió particular de la identitat valenciana. Repassem les principals exposicions programades al voltant de la seua obra.

'Carrer de tarongers, Alzira', obra de Sorolla de 1903
'Carrer de tarongers, Alzira', obra de Sorolla de 1903 / Hispanic Society of America

Alacant dona el tir d’eixida a l’Any Sorolla al Mubag 

El Museu de Belles Arts Gravina (Mubag) ultima els preparatius de l’exposició "Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos" que mostrarà per primera vegada a Alacant algunes de les obres més emblemàtiques de l’artista.

La mostra reunirà més d'un centenar de peces, procedents principalment del Museu de Belles Arts de València amb una aportació de seixanta obres, però també comptarà amb fons de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, la Fundació Bancaixa i la Casa Museu Pinazo, entre altres. 

La inauguració de l’exposició, que inclou quadres que afavoreixen el diàleg de l'artista, tant amb els seus mestres com amb els deixebles, està prevista per al pròxim 9 de gener i romandrà oberta fins al 25 de juny de 2023, i així es donaran per iniciats els actes de commemoració de la mort de Sorolla al País Valencià.

Un Sorolla inèdit i menys lluminós, protagonista del Mubav

Joaquim Sorolla serà el principal protagonista de la programació del Museu de Belles Arts de València durant l’any 2023 gràcies de dues exposicions que repassen els orígens i la trajectòria de l’artista amb la llum com a gran protagonista.

L'exposició "Sorolla. Orígens", programada entre el 30 de març a l'11 de juny, analitza els inicis de la carrera artística del mestre valencià, i abasta obres realitzades entre 1878 i 1884, just abans de la seua estada formativa a Roma, on va fer una immersió en l’antiguitat clàssica i els materials arqueològics. Produïda en col·laboració amb el Museu Sorolla de Madrid, la mostra exposa setanta peces, entre pintures, dibuixos i fotografies, procedents de diverses institucions i col·leccions privades rellevants, com el Museu Nacional del Prado i el Museu de Montserrat.

La segona exposició, "Col·lecció Masaveu. Sorolla", arribarà a l’estiu i presentarà tota l’obra pertanyent a la Fundació María Cristina Masaveu Peterson, la col·lecció privada amb un nombre més elevat de peces de l'artista valencià, tan sols superada per dues institucions públiques: el Museu Sorolla de Madrid i la Hispanic Society of America de Nova York.

Entre el 29 de juny i l’1 d’octubre es podran admirar 46 pintures de gran qualitat a través de les quals s'aprecia un especial interés pels assumptes relacionats amb el treball a la mar o les escenes de bany, tan freqüents en la producció de Sorolla.

Altres espais on redescobrir Sorolla

A banda del Mubav, que compta amb la col·lecció d’obres de Sorolla més important del nostre territori amb 53 pintures de grandària, estil i època molt diverses, trobem altres espais que ens permeten completar un recorregut per la trajectòria de l’artista.

El Palau de la Generalitat acull al Saló Daurat, de forma permanent, el quadre El crit del palleter, amb el qual va obtindre la beca que li va permetre estudiar a Roma, El pare Jofré defensant un foll, Les pescadores i un retrat a la cantant valenciana de sarsuela Isabel Bru. Per a visitar-les, cal aprofitar les visites concertades a l’edifici.

D’altra banda, la Casa Museu Benlliure, família d’artistes pròxima a Sorolla, reuneix quatre peces de reduïdes dimensions que el pintor va oferir als germans Josep i Marià Benlliure. 

Així mateix, el Museu de la Ciutat de València exposa un retrat de la dona i els fills de l’artista, La meua família, una de les joies de la col·lecció permanent, la composició del qual està inspirat de Las meninas de Velázquez, un dels seus grans referents. 

També et pot interessar

stats